torsdag 27. juni 2013

En fargerik historie: Stil de grain


Stil de grain
«Fra falmet gul til lysekte pigment»

Anerkjente mestere som Rembrandt, Vermeer og Rubens brukte ofte Stil de grain som lakkert pigment i gul brun og grønn utgave. Fargestoffet som ble utvunnet fra ulike typer buckthorn- bær var imidlertid kjent for sin dårlige lysekthet. I dag blir derfor Stil de grain produsert av et lysekte pigment som har den samme unike fargen og transparentheten.

Stil de grain har blitt brukt av kunstnere siden middelalderen. Historiske kilder refererer til det franske begrepet "Stil de grain Jaune" og «Stil de grain vert». Fargestoffet ble utvunnet fra umodne bær på buckthorn- busken som vokser i sentral- og sør Europa. Sammen med soda og vann ble det til et oppløselig blekk. Fargenyansen varierte fra gul til brun, avhengig av hvor modne bærene var. På et senere tidspunkt kunne fargestoffet gjøres om til et lakkert pigment og Stil de grain kunne benyttes i tykkere typer maling

Lakkert pigment
De nederlandske mesterne på 1600- tallet brukte Stil de grain i form av et såkalt lakkert pigment. Dette var resultat av en prosess hvor fargestoffet blir kjemisk innkapslet i et uorganisk, fargeløst pigment. Det gjorde det mulig å bruke fargen i tykkere typer maling, men den hadde fortsatt dårlig lysekthet. Et populært kallenavn for den gule fargen var «schietgeel», sannsynligvis avledet fra det nederlandske «verschieten», å blekne. En annen forklaring kan være at bærene virket som et avføringsmiddel, og «schietgeel» (blek gul) kan fort ha blitt til «schijtgeel», som betyr gul diaré.

Ny variant
Det lakkerte buckthorn- pigmentet har ikke vært i bruk på lang tid. Talens har Stil de grain gul og brun som er basert på lysekte pigmenter med samme tradisjonelle farge og transparenthet som originalen. Denne nye varianten er like godt egnet til laseringsteknikker som den originale stil de grain og andre «lakkerte», transparente pigmenter. Det hundre år gamle historiske navnet er fortsatt i bruk, og Stil de grain forblir tilgjengelig for fremtidige generasjoner.

Fargestoff eller pigment ...
Hva er forskjellen?

Som tørt farget pulver ser man ingen forskjell mellom fargestoff (dye) og pigment. Forskjellen blir tydelig når pulveret blandes med et oppløsningsmiddel. Blander du fargestoff i et glass vann vil det løse seg helt opp slik sukker løser seg opp i te. Pigment har små partikler som vil synke ned til bunnen av glasset. Fargestoff er egnet for bruk i flytende farger som blekk, mens pigment er utmerket for fremstilling av tykkere typer maling som. En annen stor forskjell er lysektheten. Fargestoff har ofte dårlig lysekthet, mens pigmenter generelt har god lysekthet.

En fargerik historie
Bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag. Hver måned legger Royal Talens ut en ny fargerhistorie på deres Rembrandt-nettside. Vi oversetter de til norsk og legger de ut her på bloggen etterhvert. Vil du motta historiene direkte på e-post fra Royal Talens på engelsk kan du registrer deg her.

Les alle fargehistorien på bloggen vår.


Interessert i følge med på Rembrandt kunstnerfarge? Følg Rembrandt sin egen facebookside

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar