onsdag 16. juli 2014

Lær mer ... Akrylfarger

Å male med akrylmaling har få tekniske begrensninger. Malingen fester seg til en hvilket som helst underlag, forutsatt at de er støv og fett-fri, og (litt) absorberende. Adhesjonen mellom de ulike lag av akrylmaling er utmerket, og malingen kan tynnes vekselvis med vann, ren eller blandet med et malemiddel.

Det fantastiske feste malingen har er på grunn av bindemidlet, en dispersjon av mikroskopiske akrylharpikspartikler i vann. I tillegg til tradisjonelle maleteknikker, er akrylmaling godt egnet til blandede teknikker. Utallige materialer kan kombineres i malingen, eksempelvis sand, stein, sagflis, tre, tekstiler, papir, etc. Takket være bindemiddel, er akrylmaling også ideell for veggmaleriene på nye vegger. Unntaket er fersk betong og gips som er basisk, da vil en ren akrylharpiks gjøre underlaget resistent.

Akrylmaling er vanntett og fuktregulerende når den har tørket. Hvis en hvit bunn er ønskelig, må underlaget være grunnet med Gesso eller modelleringspasta. Produkter som er basert på en akrylharpiksdispersjon bør brukes ved temperaturer over 10 grader og oppbevares frostfritt.

Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube.
Acrylic Binder
Acrylic binder er en tykk væske og melkehvitt når det er vått, men tørker fargeløs og gjennomsiktig. Bindemiddelet kan anvendes for ulike formål. Når den blandes med pigment blir det maling. Den kan også brukes som et lim for kunstverk basert på blandede teknikker. Ved sterkt sugende underlag (for eksempel vegg og papp) anbefales det først å bruke bindemiddel som en grunning før du starter på et maleri eller skal behandle underlaget ytterligere. Også når du forbereder vevet tekstil er det best å først forhåndsgrunne det med bindemiddel. Dette forsegler maskene i stoffet og så stopper Gesso fra å passere gjennom duken.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Gesso
Gesso blir generelt brukt til grunning på underlaget, og er i likhet med akrylmaling laget på basis av akrylharpiks. Sammensetning er imidlertid annerledes enn i akrylmaling. Gjennom en bestemt kombinasjon og dosering av tørre råvarer, er malingsfilmen mer åpen (porøs) når den er tørr. Dette vil gi optimal heft, ikke bare maling basert på vann, men også for oljemaling.

Gesso kan blandes med akrylmaling, uansett blandingsforhold. Da gesso inneholder pigmentet hvit, blir en farge lysere ved blanding. Talens Gesso er tykkere enn de fleste andre gesso som er tilgjengelige. Dette gir fordelen med at malingen blir mer ugjennomsiktig så færre lag må brukes. I tillegg beholder akrylmalingen en god viskositet når den blandes med tykk gesso.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Modeling Paste
Modeling paste er laget ved hjelp av den samme formelen som gesso, men tilsettes mer fortykningsmiddel for å gjøre malepastaen mye tykkere. Pastaen kan blandes i akrylmaling, uten begrensing, til en meget deigaktig maling. Fargen blir lysere ved å plante i malapastaen da den inneholder hvit pigment. Malepastaen kan brukes alene til å lage relieff, og kan males over med alle typer lakk som er basert på vann. Hvis malepastaen er brukt for å gi struktur til et kunstverk med store forskjeller i tykkelse, er det anbefalt å blande pastaen med ca 20% (Extra) Heavy Gel Medium. Dette for å unngå sprekker pga krymping under tørking.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Acrylic Mediums og Gel Mediums
De ulike malemidlene, som varierer fra tynn væske til meget tykke, er basert på akrylharpiks. Den viktigste forskjell fra akrylmaling er at malemidlene ikke inneholder noe pigment; de er melkehvite når våt og fargeløs og gjennomsiktig når tørt. De kan brukes i kombinasjon med maling, men også alene for å lime ulike materialer. Malemidlene er vanntett når tørr.

Malemidler kombinert med akrylmaling påvirker egenskapene til malingen:
- Når malingen blir laget, tilsettes akrylharpikspartikler de andre ingrediensene som en vannaktig dispersjon. Etter at malingen er tørr, dvs. når vannet er fordampet, blir pigmentene omgitt av en beskyttende akrylharpiksfilm. Vann er derfor en del av malingen. På grunn av at vann fordamper, mister malingen noe av sitt volum. Dette resulterer i et (delvis) tap av penselstrøk.

- Bindemiddelet er melkehvitt vått, men fargeløs og gjennomsiktig når tørt. Som et resultat av dette, tørker akrylmaling noe mørkere.

- Tørketiden er forholdsvis kort, men det er avhenging på temperaturen og luftfuktigheten.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Acrylic Medium Glossy og Matt
Akrylmaling kan enkelt fortynnes med vann. Hvis malingen fortynnes med en stor mengde vann blir det imidlertid svært lite akryl igjen på overflaten; pigmentene blir derfor ikke tilstrekkelig beskyttet, og kan forsvinne. I slike tilfeller er det tilrådelig å tynne malingen med flytende malemiddel med akryl, spesielt hvis det dreier seg om det siste laget. Med slikt malemiddel blir det tilsatt ekstra akryl i malingen som bidrar til å beskytte pigmentene. Malemiddel med akryl gjør det også enklere å lage fargeoverganger hvis vått-i-vått teknikk er brukt i tynne lag. Malemiddelet gjør fargen mer gjennomsiktig og, avhengig av malemidlet som benyttes, mer skinnende eller mattere.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Gel Mediums Glossy og Matt
Dette malemiddelet kommer i tre forskjellige tykkelser: Gel Medium, Heavy Gel Medium og Extra Heavy Gel Medium. Tykkelsen varierer fra omtrent lik tykkelse som maling til meget tykke. Som med akrylmaling, mister dette malemiddelet også volumet under tørking. Jo tykkere malemiddel, jo skarpere penselstrøk etter tørking. Hvis en akrylmaling ble blandet med slikt malemiddel, vil skarpheten av penselstrøk etter tørking avhenger av hvilken type av malemiddel anvendes, så vel som tilsatt mengde.

Dette malemiddelet gjør fargene mer gjennomsiktig. Ved å velge enten blank eller matt, kan graden av glans påvirkes av malingsblandingen.

Hvis malemiddelet anvendes rent for å lime materialer, kan hvilken som helst tykkelse brukes. For tunge materialer vil en mindre tykk gele gir samme adhesjon som en meget tung gele. For å bevare sårbare materialer slik som papir, for eksempel, er det anbefalt å behandle begge sider med malemiddelet. For å sikre god adhesjon bør også fine materialer som sand, sagflis og ikke-porøse materialer som stykker av glass og stein bør være omgitt i sin helhet av malemiddelet. Bland fine materialer med passe mengde malemiddel for å bevare naturlig utseende og farge når tørr. Det matte malemiddelet vil gi en hvit dis på grunn av matteringsmiddelet hvis tykke lag brukes.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Acrylic Thickening Medium
Fortykningsmalemiddel i akryl ser ut som en gel medium, men det er ikke det! Det har ikke noen limstyrke og kan ikke benyttes ren. Kun en liten prosentandel i akrylmaling vil gi en svært tykk maling, og vil føre til betraktelig skarpere penselstrøk. Ettersom bare en liten mengde kan tilsettes akrylmalingen, forblir fargen praktisk talt den samme. Dekkevne endres heller ikke, og den våte fargen er ikke påvirket. Dette er i motsetning til en blanding med (ekstra) tung gel medium, som reduserer fargen, gjør malingen mer gjennomsiktige og gir en lysere farge av den våte maling når tørr.

Malemiddelet må blandes godt i maling ved hjelp av en malekniv, for deretter å påføres med enten malekniv eller pensel. Det er bedre å begynne med svært lite malemiddel og eventuelt legge til mer slik at ønsket tykkelse opnås. Malingen blir ubrukelig hvis for mye av dette malemiddelet tilsettes. Det vil være vanskelig å legge mer maling for å få til den riktige konsistens. Tilsetningen malemiddelet gjør malingen mattere.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Acrylic Remover
Siden akrylmaling tørker raskt hender det at malingen tørker i penselen, spesielt hvis du arbeider ute i solen. Derfor må penslene holdes våte hvis de ikke skal brukes på en stund. Hvis malingen skulle tørke i penselen, kan dette rettes opp ved hjelp av akryl remover. Dette er et oppløsningsmiddel som oppløser den tørkede akrylen. Hell væsken i en liten glasskrukke til et nivå som vil dekke håret på penselen, og litt av skaftet. La penselen stå i ca 1 time. Etterpå rengjøres den med såpe og vann, og skyll godt med vann.

Ikke sett penslene for dypt i væsen, da dette vil også løse opp lakken på skaftet. Ikke bruk dettet å fjerne malingsflekker fra klær da de fleste tekstiler inneholder syntetiske fibre som kan ødelegges av løsningsmidlet. Akryl remover er biologisk nedbrytbart.

Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube.
Acrylic Retarder
Siden akrylmaling tørker raskt, er det ikke mye tid til å jobbe vått-i-vått. Tørketiden kan forlenges ved hjelp av en retarder (forsinkelser tørkingen). Det kan tilsettes opp til et maksimum på 5%, noe som kan føre til at tørketiden økes opp til et maksimum på 20%. Retarderen også forbedrer flyteevnen på malingen, slik at det er lettere å få til gradvise fargeoverganger.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
 Acrylic Varnish Glossy og Matt
Ferniss for akrylmaling består generelt av harpiks oppløst i et oppløsningsmiddel. Fernissen skal beskytte malinglaget mot atmosfærisk forurensning og bestemme glansen på arbeidet. En god ferniss må være reversibel. Det vil si at, for eksempel, hvis en gjenopprettelse skal det alltid være mulig å fjerne fernissen med et løsningsmiddel uten å skade malingslaget, også etter mange år.

Når du benytter en ferniss, spiller en rekke faktorer inn.
Når påføring av ferniss pågår må du passe på at alt (maling, ferniss, pensel og brett) har romtemperatur. Hvis et maleri er tatt ut fra et kaldt til et varmt rom for å få påført ferniss, kan kondens dannes på kalde overflater. Fuktighet vil da bli forseglet i fernissen som resulterer i en hvit tåke inne i filmen. Enda viktigere, fuktigheten kan føre til at ferniss perler seg og redusere feste. Perling kan også oppstå hvis malingslaget er for mye forseglet, for eksempel ved at dette inneholder en stor del av bindemiddelet (malemiddel, olje). For å unngå dette er det lurt å tørke maleri med et klut med litt white spirit først. Etter at white spirit har fordampet påføres fernissen.

Hvis en matt ferniss brukes, må fernissen påføres i en retning for å få en jevn overflate. Dette er også tilfelle hvis en blanding av blank og matt ferniss brukes når en mellomliggende grad av glans er ønskelig. Det viktig at ferniss med et matteringsmiddel blir påført i ett lag. Dette for å hindre forskjeller i glans og stripedannelse. Derimot hvis matt ferniss blir påføres med en sprayboks, kan dette gjøres i flere lag.

Ferniss for akrylmaling er en blanding med silica (tilsvarende fint pulverisert glass) som synker i fernissen. Derfor må ferniss alltid bli ristet godt før bruk.

Bildet er lånt fra Royal Talens.

Oljemaling på akrylmaling
Et tykt lag med akrylmaling er ikke veldig porøs og er svært elastisk. Dette gjør malingen uegnet som underlag for oljemaling. Likevel er det mulig å male med oljemaling på akrylmaling hvis en av følgende metoder følges:
- Tynn akrylmaling med vann, og lage en tynn grunning på et universelt forberedt underlag. Universelt fremstilt betyr at grunningen er egnet for adhesjon av både oljemaling og vannmaling (som kan tynnes ut). Det er nå mindre akrylharpiks for hvert enkelt malt område. Etter vannet er fordampet, blir malingsfilmen tilstrekkelig porøse og oljemaling kan feste seg i laget med akrylmaling. Når oljen trenger gjennom akrylmaling kan det feste seg til det forberedte underlaget.

- Bruk gesso i stedet for hvit akrylmaling ved grunning. For å få oljemalingen til å feste seg på akrylmalingen må hver farge blandes med tilstrekkelig mengde gesso.

Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube.

Amsterdam All Acrylic har 4 serier ute:
Amsterdam Expert (bildet er lånt fra Royal Talens)
Amsterdam Standard (bildet er lånt fra Royal Talens)
Amsterdam Markers (bildet er lånt fra Royal Talens)
Amsterdam Spray paint (bildet er lånt fra Royal Talens)

En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...

Til neste gang - ta vare på deg selv!

8 kommentarer: