Bildet er lånt fra Royal Talens |
Pigmenter er tørt pulver og kommer fra mineraler, planter, trær, jord, dyr og insekter, og noen fremstilles syntetisk. Maskiner maler pigmentene til de fineste partikler som så blandes med bindemiddel, og eventuelt fyllstoffer og konserveringsmidler.
Hvis pulveret oppløses i flytende bindemiddel, som for eksempel sukker i vann, kaller vi den et fargestoff/dye. Hvis pulveret ikke oppløses, kaller vi det et pigment.
Bildet er lånt fra Flickr |
Lysekthet
For maleren er det imidlertid en annen viktig forskjell enn oppløseligheten, og det er lysekthet. Graden av lysekthet indikerer hvorvidt et fargestoff blir påvirket av ultrafiolett lys eller ikke. Ultraviolet består av både dagslys og kunstig lys. Det har den egenskapen å bryte ned fargegivende stoffer, og fargen "falmer". Hastigheten på dette er avhengig av lysbestandighet i et fargestoff, kombinert med graden av (UV) lys. Noen farger falmer etter bare et par dager, andre først etter mange år mens noe ikke falmer i det hele tatt. Det finnes ulike måter å måle lysekthet. Lysektheten varierer fra dårlig til moderat når fargestoffer brukes i malingen. Ved bruk av pigmenter varierer lysektheten fra dårlig til utmerket.
Fargestoff/dye
Siden fargestoffer har en dårlig lysekthet brukes de ikke i produkter for kunstnere. Et maleri må kunne sees og da kreves det lys. Fargene må derfor være holdbare. For illustratøren eller designeren, trenger ikke lysekthet å være så viktig. En illustrasjon blir etterhvert skrevet ut, og et design lages ved hjelp av et annet materiale. Originalen kan oppbevares i mørket. Barn og amatører har heller ikke de samme kravene som kunstnere i holdbarheten av farger.
Bildet er lånt fra Royal Talens |
En annen uønsket egenskap ved fargestoffer er deres tendens til å "blø". Fargen penetrerer de andre fargelagene eller sprer seg ut i andre tilstøtende områder, også når malingen er tørr. Fargestoff er ideell for fargelegging av tynne væsker, på grunn av sin oppløselighet.
Lakkert pigment
Lakkert pigmenter er fargestoffer som er gjort uoppløselig for et bestemt bindemiddel eller løsemiddel. Dette er en prosess hvor fargestoffet blir kjemisk innkapslet i et uorganisk, fargeløst pigment. Det gjør det mulig å bruke fargen i tykkere typer maling, men den har fortsatt dårlig lysekthet. Lakkert pigmenter har ofte samme blødning som vanlig fargestoffer.
Pigmenter
Pigmenter Bildet er lånt fra Royal Talens |
Naturlige pigmenter har i løpet av historien stort sett blitt erstattet av syntetiske pigmenter, det vil si pigmenter som har blitt produsert kjemisk. Dette kanskje fordi lysekthet var dårlig, pigment var giftig eller fordi fargene blødde. Vi skiller mellom organiske og uorganiske pigmenter.
Organisk pigment; madder Bildet er lånt fra Royal Talens |
Organiske pigmenter er sammensatt av karbonforbindelser. Før de ble syntetisk produsert hadde de opprinnelse fra dyre- eller planteriket. Eksempler på syntetiske organiske pigmenter er: alizarin madder, azo-pigmenter (gul, oransje og rød), phthalocyanine (blå og grønn) og Quinacridone (et lysekte rød-fiolett pigment).
Uorganisk pigment; kobolt blå Bildet er lånt fra Royal Talens |
Uorganiske pigmenter (fra mineral) er metalliske forbindelser, slik som oksyder. Sammenlignet med organiske pigmenter er det svært få av dem. Eksempler på naturlige uorganiske pigmenter er oker, umbra og sienna. Eksempler på syntetiske uorganiske pigmenter er titaniumhvit, sinkhvit, ultramarin, prussian blå, karmin og kobolt blå.
Dekkevne
Bildet er lånt fra Royal Talens |
En annen faktor for pigmenter er deres dekkevne. Egenskapen varierer fra pigment til pigment. Vi skiller mellom svært transparente pigmenter og svært heldekkende/opake pigmenter. Og pigmenter med en dekkevne et sted mellom disse ytterpunktene. Denne egenskapen hos pigmenter er bare synlig hvis malingen ikke inneholder opake malemidler.
Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube
En fargerik historie
- bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie,
oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå,
interessante fakta om farger som du bruker hver dag.
Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...
Til neste gang - ta vare på deg selv!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar