onsdag 4. juni 2014

Lær mer ... Hva er kunstnerfarge?

Bison, Font-de-Gaume, Frankrike, ca. 15 000 år gammelt
Bildet er lånt fra Royal Talens
Når begynte vi mennesker å male?
Vi kan bare gi et omtrentlig svar på spørsmålet om hvor lenge mennesker har malt bilder. For eksempel er hulemaleriene i Frankrike og Spania datert til å være mellom 15 000 og 30 000 år gammel. I Australia ble arbeider oppdaget for ikke så lenge siden med alderen satt til ca 60 000 år, og i Zambia så mye som 350 000 år siden!

I løpet av alle disse århundrer har ingenting endret seg på den opprinnelige trang til å uttrykke seg gjennom maling. Materialene for å lage disse maleriene har imidlertid gjennomgått en enorm utvikling i løpet av historien. Noen historiske ingredienser av kunstnermateriell har overlevd uendret frem til i dag. Andre endret seg radikalt, og noen er fortsatt i endring. Særlig utviklingen av syntetiske råstoffer har gjort det mulig å utvikle nye typer maling, og for å forbedre kvaliteten på mange måter.

Pigment + bindemiddel = kunstnerfarge 

Bildet er lånt fra Royal Talens
Maling (les her også pasteller) er generelt laget av pigmenter og bindemidler. I tillegg blir fortynner, løsemidler og tilsetningsstoffer tilsatt. Pigment sammen med ulike bindemiddel bestemmer fargen, dekkevne og lysekthet av malingen.

Et bindemiddel beskytter pigmentene og bestemmer klebeevne og karakteren av malingen. Enkelte bindemidler er tørre faste stoffer som først må oppløses eller blandes med et løsningsmiddel (for eksempel vann eller white spirit) for å oppnå et flytende bindemiddel. Løsemidlene fordamper fra malingen i løpet av tørkeprosessen.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Fortynnere er vanligvis kalkprodukter og brukes av ulike grunner. Noen pigmenter har en så høy intensitet at en maling som er fylt med et slikt pigment, ikke kan brukes da fargen er så dominerende. Det er også pigmenter som har en ugunstig effekt på malingens konsistens, noe som gjør at malingen blir for klebrig og ubrukelige dersom en fortynner ikke blir tilsatt. Fortynnere er også brukt for å gjøre rimeligere typer av malinger. Rimelige fortynnere er brukt for å erstatte en viss prosentdel av de fargeproduserende råmaterialer, som ofte er svært kostbart. Tilsetningen av fortynner svekker ikke holdbarheten av malingsfilmen.

Med tilsetningsstoffer menes malemidler som kan tilsettes for å øke stabiliteten eller påvirke andre egenskaper til malingen. For eksempel kan en bruke malemidler som får malingen til å tørke raskere eller saktere, eller for å gjøre malingen mer flytende.

Kunstnerkvalitet
Bildet er lånt fra Royal Talens
Pigmentet avgjør kvaliteten på fargen (intensitet, finhet, lysekthet), mens bindemiddelet avgjør konsistens og type farge. Farger med beste kunstnerkvalitet har høy pigmenttetthet og vil derfor være meget fargesterke. Pigmentene er utvalgte og ofte dyre (kadmium, kobolt), derfor har disse fargene forskjellige prisgrupper. Pigmentene som brukes har beste lysekthet så fargene ikke blekes i sollys.

Studiekvalitet
Bildet er lånt fra Royal Talens
Farger i studiekvalitet inneholder mer fyllstoff og blir derfor ikke så fargesterke. Dette vises tydelig når fargene blandes med hvitt. Fargestoffene her er ofte kunstig fremstilt (azo) og det benyttes ikke dyre kobolt og kadmium pigmenter. Alle farger har derfor samme pris, men disse fargene kan ha meget god lysekthet og være mer enn bra nok for mange amatører. Det er kunstnerens krav til kvalitet og pris som blir avgjørende.

 Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...

Har du lyst til å lære mer?
Kunstnerens håndbok


Til neste gang - ta vare på deg selv!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar