onsdag 18. juni 2014

Lær mer ... Fra pigment til akrylmaling


Å lage akrylmaling av tørre pigmenter en fargesterk opplevelse!

Det høres kanskje rart ut å si at man river pigmentene og de fleste ser vel for seg en aller annen form for en rive som man for eksempel river gulrøtter med, men det er ikke akkurat slik det foregår. :)


Med en glass- eller steinløper blander og knuser en pigmentene sammen med binder og retarder. Og ved å rotere løperen med en åttetallsbevegelse på marmor eller glassplaten bearbeides pigmenter og bindemiddel til en jevn blanding. Det å få en god og smidig maling kreves at man prøver seg litt frem med hvor mye bindemiddel som skal til. Men en grei regel er at det er like mye bindemiddel som pigmenter. Du vil likevel merke at noen pigmenter er lettere å rive enn andre og noen trenger litt ekstra bindemiddel for å få den rette konsistensen.



Når så malingen har fått den rette konsistens fyller du malingen over på tuber eller bokser alt etter hvor mye du lager i gangen.


Når jeg tar maling fra tuben ned på paletten for å male pleier jeg å tilsette litt ekstra medium i malingen. Du kan bruke hvilket som helst akrylmedium. Om du velger matt eller blank medium avhenger av om du vil gi malingen litt glans eller om du vil ha en mattere overflate. Om du har laget malingen litt for tørr kan du alltids tilføre binder eller retarder i malingen når du blander ut på paletten.


Hva du har igjen for å lage din egen maling?
Du får en ren maling som er proppet med pigmenter - en maling med kunstnerkvalitet. Og opplevelsen av å stå der med alle de fargesterke pigmentene som sakte men sikkert omdannes til maling gir en utrolig glede.

Du vil trenge tørre pigmenter, akrylmedier/retarder, bindemiddel, palettkniver, samt en marmor eller en glassplate og en glassløper for å rive pigmentene på. Tomme tuber eller tette bokser til å oppbevare malingen i.

Så håper jeg du ble fristet til å prøve :)


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...

Lykke til!
Mvh Mariann S Sæbjørnsen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar