tirsdag 8. juli 2014

Decoupage er enkelt!


Decoupage er en teknikk der bilder/tekster o.l. rives eller klippes ut, spesielt fra servietter - og limes på et objekt med en spesiell lakk. Dette kan brukes til å dekorere alle malbare flater, eksempelvis lerret, tekstil, tre- og pappesker. Lakken forsegler motivet fast på objektet og fungerer både som lakk og lim. Decoupagelakk finnes i flere varianter; matt, blank eller med glitter for malbare overflater, for tekstil og for glass.

Som en kuriositet; Dronning Margrethe av Danmark er ivrig utøver av denne hobbyen.

Generell fremgangsmåte for vanlig decoupagelakk
Motivet du ønsker rives eller klippes, dvs at alt som ikke skal være med på motivet må fjernes. Motivet legges på objektet, der du ønsker det plassert. Forsiktige pensles et tynt lag med decoupagelakk oppå motivet. Når motivet er dekket, legges det bort for å tørke. Merk, motivet vil mest sannsynlig boble seg opp under tørkeprosessen. Det er normalt. Boblene forsvinner når lakken har tørket. Bruker du serviett er det viktig at kun det øverste laget skal brukes.

Øverst til venstre, treplate på knagg. Øverst til høyre, metallplate.
Nederst til venstre, pappboks. Nederst til høyre, lerret.
Decoupage på diverse materialer.
På bildet her er det metall, tre, lerret og papp som er brukt som underlag. Når objektet med motivet er ferdig tørket, kan du legge på 1-2 strøk til med decoupagelakk for ekstra beskyttelse. Lakken må tørke mellom hvert lag.

Decoupage på tekstil
Stoffet må være vasket og tørket før bruk. Brukes som vanlig decoupagelakk, men fikseres ved stryking eller i ovn. Fiksering med strykejern på motivet gjøres ved å legge et tørkle over motivet, og stryke over med et strykejern innstilt på bomull i ca 5 minutter. Fiksering i stekeovn gjøres ved å legge stoffet inn i kald ovn, sette ovnen på 130-150 grader. Stoffet skal ligge inne i ovnen i 8 minutt, etter ønsket temperatur er oppnådd. Slå av ovnen og ta ut stoffet når det er noe avkjølet. Tåler vask på 40°C etter fiksering.

Decoupage på glass
Underlaget må være helt tørt og rent. Underlaget kan ha bunnfarge i transparent glassfarge som er ferdig herdet. Dekorasjonen limes på som med vanlig decoupagelakk, men kun det tynne ytterste laget av servietten benyttes. Etter 24 timers tørketid herdes gjenstanden i stekeovn 30 min. ved 160°C. Sett glasset inn i kald ovn, og herdetiden starter når ovnen er ferdig oppvarmet. Slå av ovnen etter 30 minutt og la glasset stå i ovnen til det e avkjølt. Kan da vaskes for hånd (ikke oppvaskmaskin).

Materialer jeg har brukt:
Decoupagelakk - matt, gloss, tekstil, glass
Decoupagepensler
Lerret
Mønsterstativ
Glassvase
Pappboks
Treknagg
Gips
Bomullsstoff

Til neste gang - ta vare på deg selv!

9 kommentarer:

  1. Jeg lurer på om du skriver ut bilder på transparent ark, og hvordan få disse på en treplate? jeg har T-sjorte ark, eller finnes det andre ark?

    SvarSlett