onsdag 25. januar 2012

Nice Surprice ....


.... jeg har denne gang vovet mig ud i noget helt nyt og fremmed for mig ..... en hestetegning. 

På Facebook har jeg fundet en utrolig dygtig fotograf
... Silje Hadler-Jacobsen
... som brænder for at tage billede af heste ....

hun har givet mig lov til at bruge et af hendes billeder som udgangspunkt for lidt pasteltegneri.

Vil i forbifarten nævne at hun ikke er ejer af hesten .... det er Ann-Christin Heggland.

Nice Surprice .... en Westfaler vallak ... fremstår i al sin pragt på Siljes foto her til højre ...

... jeg har bestemt at tegningen skal være i format 50 x 65 cm. Billedfilen har derfor været en tur igennem Photoshop Elements hvor jeg har beskåret billedet så det passer til papirformatet.

I sammen omgang har jeg valgt at placere hestens øje i det gyldne snit.

Jeg vil tegne hesten Nice Surpice med PanPastels sort velourpapir i format 50 x 70 cm.

De fleste af billederne herunder er screendump fra videoen nederst på siden, som viser udvalgte dele af tegneprocessen i real time ....


Glimt fra tegnehulen.
PanPastels i forgrunden, dernæst min Mac med foto af Nice Surprice og bag den optegningen af hesten på Fabriano papir, på staffeliet med det sorte velourpapir en optegning af motivet med Paynes Grey Tint 840,8


På dette underlag .... velourpapir ..... skal der virkelig arbejdes, især med de lyse farver. Selv et "dobbelt påfyld" af malekniven "spises" næsten øjeblikkelig af velouroverfladen ..... i en grad så jeg her efter det absolut første strøg af farve på velourpapiret ser undrende på malekniven for at se om det virkelig passer at der ikke er mere farve ....


På mulen oplever jeg styrken ved PanPastels .... når der først er lagt farver i et område, da er det enkelt at blande nye farver ind i motivet ..... som om det var pensel og maling.



Jeg oplever det som vanskeligt, at få den hvide farve til at dække, hvorimod de rødbrune dækker i første strøg.

Som det også fremgår af videoen længere nede på siden, så arbejder jeg med mange lag af varierende gråfarver inden jeg slutter med den hvide på toppen.
Målet var at fyldes blissen på hesten med hvid farve. Da det er en forholdsvis stor sammenhængende flade, valgte jeg den store ovale svamp. Det var ikke en succes. For det første efterlod svampen ikke megen farve på velourpapirer, dernæst "fejede" svampen en del af den farver væk som allerede var afsat i papiret .... på videoen ses tydeligt en sky af farve øverst i billedet i forbindelse med brugen af denne svamp.Allerede på dette tidlige stadie er hestens mule er også farvelagt i ganske mange lag. Dette er forøvrigt det eneste sted i arbejdet med NICE SURPRICE hvor jeg ikke bruger malekniv.Det blev malerknive i resten af billedet ... og det fungerer glimrende .. omtrent som acryl-/oliemaling og malekniv. Mange påføringer af maling i små mængder ....... ikke noget med at dække store flader med farve .... det kan ikke lade sig gøre i kombinationen PanPastels/ Sofft malekniv og velourpapir. Men farverne har en dejlig glød og jeg er ganske tilfreds det det endelige resultat .... rigtig mange timer efter overstående billede ... ;-)


Den hvide dækker som nævnt dårligt på denne overflade .... herover har jeg dækket blissen med et lag neutral grå, og har lagt hvid på den nederste del.

I overgangen mellem den hvide blis og den brune pels er det er smal stribe grå pels. Her er paynes grey velegnet. Det er en farve som ofte består af 80 % sort og 20 % ultramarin. Man kan naruligvis blande den selv, men i det store PanPastel sæt har man valgt at have denne farve som en del af sortimentet ..... fra en ekstra mørk til en lys, næsten hvid. Det er en farve som er utrolig nytttig i mange sammenhænge.

Rigtig mange områder ... i dette billede ... hvor jeg ønsker at give indtryk af lysreflekser i pelsen, er udført med Paynes Grey.

Den kan erstatte sort i mange sammenhænge i pastel-, akvarel-, olie- og acryl maleriet


For at fremhæve hestens gyldne farver har jeg valgt en baggrund bl.a. i forskellige grønne toner


Tiden er inde til at give blissen en omgang hvid ..... det er det område der har krævet mest af min tålmodighed .... i fotografiet er blissen så hvid at den næsten lyser ..... jeg har forsøgsvis lagt flere lag af forskellig grå farve nederst inden Titanium White lægges på som øverste lag ... jeg har undervejs i dette maleri fundet mig godt tilrette med den ovale malekniv og med filbert malekniven ( herover ). Den ovale er god til streger og mindre områder, filbertkniven bruger jeg til resten ( og den firkantede hvis jeg ikke har en "ren" filbert ... :-) Filbertkniv har form som en kattetunge


Den brune pels består at alle Sienna farverne fra den lyse til den mørkeste .... plus de to mørkeste Red Iron Oxide.
Enkelte reflekser / højlys er lavet med den lyseste Paynes Grey


Undervejs i processen sammenholder jeg hele tiden foto og tegning, jeg leder efter afstande mellem elementer i billedet ... fx lyse og mørke områder.

På samme måde tjekker jeg vinkler på fx blodårer, overange mellem lyse og mørke områder osv.

En blodåre under huden fremtræder med en klart afgrænset lys og skyggeside, og tegnes derfor enkelt med en smal stribe lys farve på den side der vender mod solen, og en mørk på skyggelsien.

Da de tydelige blodårer er forskellige fra hest til hest, medvirker de til at give portrætlighed, dersom de er rigtigt placeret på hesten ( og tegneteknisk udført så de opfattes som blodårer ;-).



Paynes Grey Tint 840,7 og 840,7 bruges mange steder til flader i pelsen der refelkterer himmellyset, som jo indeholder i del blå farver ... Ud over fladen jeg arbejder med herover, så er striberne til højre over min hånd også lavet med Paynes Grey ....


Jeg synes det er praktisk at have fotoet på min mac. Mange foretrækker at printe et foto ud fx i A4 størrelse, men her har jeg fordelen af at kunne forstørre fotoet når jeg arbejder med detaljer .... eller zoome ud for at se helheden ....


Undertiden markerer jeg elementer i billedet ganske kraftigt ... som den lyse stribe på siden af hesten hals .... undervejs nedtones den en del. Men undermalingen er med til at give mere liv i det endelige resultat


Her er jeg kommet til et af de steder hvor jeg oplever en begrænsning i kombinationen PanPastels og Sofft maleknive ( i det mindste på velourpapir ). Det er vanskeligt at tegne tynde streger. I hestens ører er der en mængde hår som jeg ikke formår at gengive med dette værktøj. Jeg kunne jo vælge at bruge pastel kridt eller pastelblyanter til dette .. og dermed udnytte fordele ved begge medier, men jeg har i udgangspunktet bestemt mig for at se hvor meget jeg kunne få ud af konceptet PanPastels og Sofft maleknive .... ( og jeg er i grunden ganske godt tilfreds med slutresultatet ;-)



Hestens hår er tegnet med variationer af paynes grey fra lys til mørk, og lidt sort. Her er den ovale malekniv brugt ... farven lægges på siden af kniven.


Billedet af Nice Surprice er kulminationen af en måneds testarbejde med det komplette sæt med PANPASTELS og SOFFT maleværktøjet.

Jeg håber disse 5 indlæg har givet et indtryk af hvor alsidigt et produkt importøren Global Kunst og Hobby her gør tilgængelig for det norske marked.

Min oplevelse er at man med fordel kan arbejde på sort / mørk baggrund med disse farver ... de får et helt specielt liv .... jeg håber det ses på maleriet her til højre.

Brugt på lyst papir kommer farvernes transperante egenskaber til sin ret i forbindelse med farvelægning af stregtegninger / fotos.

Sofft værktøjet transformerer pasteltegning til pastelmaling.

Efter mange års arbejde med tørpasteller og pastelblyanter har det været særdeles interessant at teste PanPastelsog Sofft malerværktøjet. Synes man om billeder i stil med det herover kan det varmt anbefales at prøve disse pasteller ......

De bedste hilsner .... PB

VIDEOEN PÅ CA. 14 MIN HERUNDER VISER KLIP FRA PROCESSEN I REAL TIME.

Jeg har valgt at vise arbejdet i real time for at give et reelt indtryk af arbejdsprocessen.

Man ser mængden af farve der overføres fra Sofft værktøj til velourpapiret, man ser i hvilken grad det støver, man ser farvemætningen i de forskellige farver .... der er ikke kommentar, kun musik. For kommentarer ... se teksten herover :-)

5 kommentarer:

  1. WOW såå Utrolig Flott altså og så ekte den ble.
    Jammen flink!
    Blir fristet til å begyne å tegne igjen.Dere har ikke tips på hva slags ting man trenger for å tegne med blyant og viskelær?....er mange år siden jeg har tegnet og nå har det blitt en jungel av utstyr og aner ikke hva jeg skal kjøpe og hvor mye det koster..Hadde vært super med en beskrivelse?

    SvarSlett
  2. :-) takker for flotte ord ..... Hyggeligt du har lyst på at tegne, Det vigtigste er at du tegner, ikke hva du tegner med ....

    Men jeg liker selv å tegne med en cyklop grafitstift fra Koh-I-Noor ( Koh-i-Noor Progresso Grafittstift 8911 rund 6B ).
    Det er en "blyant" af ren grafitt, som er fint både til streker og skygger.
    Lenke: http://www.globalhobby.no/index.php?mapping=16&gruppe_nr=1435&produkt_nr=01045223

    Men din lokale kunstbutikk kan helt sikker levere gode kunstblyanter, jeg anbefaler at du velger 6B hvis du velger Koh-I-Noor. 2B hvis du velger andre merker.

    Papir er vigtig - til daglig tegnetrening trenger man rimeligt papir i god kvalitet .... selv liker jeg dette papiret Fabriano Schizzi
    Lenke:http://www.globalhobby.no/index.php?mapping=16&gruppe_nr=1951&produkt_nr=01047019

    Mange liker å ha med en skisseblokk .... da kan jeg anbefale denne
    lenke: http://www.globalhobby.no/index.php?mapping=16&gruppe_nr=1980&produkt_nr=01047425

    Du spør også om viskelær. Jeg anbefaler at man ikke bruker viskerlær.
    Når du starter på en tegning, start det med lette lyse streker, fortsett ovenpå til du har fornemmelse for motivet - da vil strekerne tilsammen bli til en spennende dynamiskt tegning

    .... men et godt plast viskelær eller knettgummi er ok

    For å bli flink til å tegne må man tegne ofte .... helst hver dag.

    Tegn det du har lyst på ..eppler, utsikten, osv men tegn så ofte du kan!

    På forsiden af Global Hobby og Kunst hjemmesiden kan du få hjelp til å finde lokal forhandler

    Masse hyggelige tegnehilsner ..... Peter

    SvarSlett
  3. Tusen mange ganger takk for veldig godt og utfyllene svar om matrialene du bruker,så de skal jeg huske på.Takker så masse for det du skrev i bloggen min også.Jeg vil nok tegne igjen snart,for det er mange år siden,men må skaffe meg allt jeg trenger først ,så blir det nok mer morsomt å prøve igjen.Jeg kommer tilbake og kikker igjen.Utrolig morsomt og lærerikt!

    Vennlig Hilsen Eva Helen

    SvarSlett
  4. Nydelig :) Det ble virkelig vakkert, nesten like pent som den levende versjonen! Du er meget dyktig! Hilsen Ann-Christin - den stolte hesteeier! :)

    SvarSlett
  5. Hei Eva Helen! Ta en titt på innlegget til Camilla. Der får du masse tips om å komme igang med blyanttegning:
    http://dinfantasifrahobbytilkunst.blogspot.com/2012/01/hvordan-komme-i-gang-med-tegne.html

    Gleder oss til å se hva du får til fremover :)

    SvarSlett