torsdag 26. januar 2012

Hvordan komme i gang med å tegne

Alle kjenner vel til følelsen av å bli inspirert - så inspirert at man får lyst til å tegne. Men så aner du ikke hvor du skal begynne. Det er så mye utstyr å velge i. Hva om man bruker en haug med penger på utstyr som ikke er rett? Og hva betyr alle de forskjellige bokstavene på blyantene? Fortvil ikke; I denne guiden skal jeg prøve å veilede dere til hva dere trenger om dere vil begynne å tegne med gråblyant. Da tar jeg mest utgangspunkt i hva jeg selv har erfart og hva som trengs for å tegne portretter, landskapsbilder etc.


Det er sant at det er en jungel av utstyr å velge i, men den gode nyheten er at man ikke trenger så alt for mye for å tegne. Det kan være fristende å kjøpe masse produkter - spesielt om du ikke er helt sikker på hva du skal kjøpe. Men som jeg pleier å si, så er det ikke noe vits i å ha masse utstyr som man ikke aner hvordan man bruker det uansett. Når du har tegnet en stund og føler at du vil kjøpe mer utstyr - så kan du ta det derifra.

Blyanter:
For å begynne å tegne så trenger du såklart blyanter. Det er veldig mange forskjellige blyanter å velge i, men for å vite hva du skal se etter så må du først se på hva slags hardhetsgrad som er i boksen du kjøper/eller de individuelle blyantene. HB, 5B, 7H, 2H... Men hva betyr nå egentlig alle disse bokstavene? Det virker litt komplisert, men det er ganske enkelt. Det er en 'fargeskala'/hardhetsskala, bare at det går i gråtoner. (Her låner jeg en fin oversikt fra www.wikipedia.no)

9H8H7H6H5H4H3H2HHFHBB2B3B4B5B6B7B8B9B
HardestMediumMykest

9H er den hardeste/lyseste og 9B er den bløteste/mørkeste/mest porøse. HB er den vanligste blyanten, som blir brukt til å skrive med- spesielt i skolen. Jeg synes HB fungerer godt som en skisseblyant, men den er ikke så veldig bra til å lage en hel tegning med om du har lyst til å utvikle teknikkferdighetene dine. Da kan det være lurt å bruke litt forskjellige valører.

Jeg vil anbefale deg å begynne å tegne med blyantene rundt HB. Da er ikke blyantene for mørke og enkle å viske ut om man skulle gjøre noe feil. Så ikke begynn å tegn med 8B, men ta den tiden du trenger til du tør å bruke de mørkeste blyantene - det er noe jeg tror kommer naturlig når man har blitt komfortabel med blyantene.

For noen år siden så var det ikke like mye kontraster i tegningene mine som det er nå. Jeg brukte for det meste 3B til 3H, men nå bruker jeg for det meste 8B til 2H. Jeg vil kanskje anbefale en hver nybegynner i tegning å kjøpe et sett med blyanter. Et sett som jeg vil anbefale dere er Koh-i-noor Blyantsett 1912 (8B-2H). Der har du alle blyantene som du trenger for å begynne å tegne.

 

Men hvorfor trenger man så mange forskjellige blyanter til å tegne? Det har mye å gjøre med å få skygger til å gli naturlig med lyset. Her skal jeg vise dere en tegning som jeg har tegnet, så forstår du nok hva jeg mener med å la ting 'gli inn i hverandre'. Jeg er opptatt av at ting jeg tegner skal se realistisk ut - men det er jo opp til en hver hva man vil gjøre. Jeg tegner i flere lag. Det vil si at jeg foreksempel først tegner med 2H på tegningen, så tegner jeg kanskje flere ganger over det samme området med samme blyanten, før jeg bruker HB - gjør det samme og velger mørkere og mørkere blyanter. Realistisk tegning har mye med å gjøre med å forstå hvordan vei lys/skygge kommer fra og å lære anatomi/eller hvordan form ting har. Selv om man tegner i 2D, så visualiserer jeg gjerne motivet for meg i 3D i mitt eget hode.

Papir:
Papir er en ting som kan være veldig vanskelig å bli fornøyd med og du vil bli overrasket over hvor mye papirtype har å si for resultatet og av selve opplevelsen når en tegner. Jeg er ekstremt kresen på papir. Nå er det ikke så vanskelig for meg å finne papir, for jeg kjenner bare på arkene og da kan jeg si om de passer for meg. Men i starten hadde jeg store problemer med å finne meg ark som passet til tegning. Noen ark var for tynne, noen var for tykke, noen for fulle av tekstur og noen var beregnet på tusj-tegning. Nå har jeg flere typer ark som jeg liker å tegne på. Neste gang du går i en kunstbutikk, så kan du forsiktig(!) kjenne på kanten av arket på hvordan arket føles i mellom fingrene dine. Du vil snart oppdage forskjellen mellom akvarellpapir, oljemalingspapir, papir for tusj osv.

Størrelse på arket er også noe å tenke på når du skal tegne. Jeg liker å tegne med A3-ark, for da blir bildene i en fin størrelse.  Fabriano Accademia Drawing Spiral A3 er en veldig fin tegneblokk som funker fint til å tegne på.


Viskelær:
Et tegneviskelær er noe helt annet enn et 'skoleviskelær', som lager masse gris på papiret. Et ideelt viskelær skal etter min mening ikke lage merker på papiret, ikke lage fettmerker på papiret, ikke grise masse så man mister pusten av å blåse vekk viskelær-rester og ikke være farget. Det finnes viskelær som er i forskjellige farger og etter min erfaring, så kan det komme merker over på papiret.
Jeg liker å bruke knetgummi til tegning. Knetgummi ser slik ut;


Jeg er også glad i å bruke viskelærpenner, fordi man kan viske på mindre områder.
Ellers så finnes det mange bra viskelær som er faste i formen også. Men her har faktisk pris en del å si på kvalitet. Ikke tro at alle viskelær er like. Mange kan falle i den fella at de kjøper det billigste viskelæret fordi de 'allerede har brukt så mye penger på annet tegneutstyr', men viskelær er kjempeviktig! Så kjøp viskelær hos en kunstforretning, ikke på billigvarebutikker.

Annet utstyr som kan være gjevt å ha:
Jeg liker å bruke noe som kalles for tegnestubb når jeg tegner. Du kan 'gni' i sammen tegningen din slik at det ser mer realistisk ut. Det er mange som lurer på hvordan man kvesser disse og det er egentlig ganske enkelt. Du gnir dem mot sandpapir. Under ser du et bilde av tegnestubber. Det er de som enda er i forseglingen sin. Og ved siden av ser du sandpapir! Jeg har også et par trykkblyanter (minepenner) som er flotte å tegne med - og knetgummi. Det kan også være en ide å gå til anskaffelse av et tegnebrett, så du har noe å legge arkene på mens du tegner.


Jeg håper dette kan være til hjelp for deg om du skal begynne å tegne og er usikker på hva du skal kjøpe. Om det er noe du lurer på, så spør i vei. Og masse lykke til.

- Camilla Rose

onsdag 25. januar 2012

Nice Surprice ....


.... jeg har denne gang vovet mig ud i noget helt nyt og fremmed for mig ..... en hestetegning. 

På Facebook har jeg fundet en utrolig dygtig fotograf
... Silje Hadler-Jacobsen
... som brænder for at tage billede af heste ....

hun har givet mig lov til at bruge et af hendes billeder som udgangspunkt for lidt pasteltegneri.

Vil i forbifarten nævne at hun ikke er ejer af hesten .... det er Ann-Christin Heggland.

Nice Surprice .... en Westfaler vallak ... fremstår i al sin pragt på Siljes foto her til højre ...

... jeg har bestemt at tegningen skal være i format 50 x 65 cm. Billedfilen har derfor været en tur igennem Photoshop Elements hvor jeg har beskåret billedet så det passer til papirformatet.

I sammen omgang har jeg valgt at placere hestens øje i det gyldne snit.

Jeg vil tegne hesten Nice Surpice med PanPastels sort velourpapir i format 50 x 70 cm.

De fleste af billederne herunder er screendump fra videoen nederst på siden, som viser udvalgte dele af tegneprocessen i real time ....


Glimt fra tegnehulen.
PanPastels i forgrunden, dernæst min Mac med foto af Nice Surprice og bag den optegningen af hesten på Fabriano papir, på staffeliet med det sorte velourpapir en optegning af motivet med Paynes Grey Tint 840,8


På dette underlag .... velourpapir ..... skal der virkelig arbejdes, især med de lyse farver. Selv et "dobbelt påfyld" af malekniven "spises" næsten øjeblikkelig af velouroverfladen ..... i en grad så jeg her efter det absolut første strøg af farve på velourpapiret ser undrende på malekniven for at se om det virkelig passer at der ikke er mere farve ....


På mulen oplever jeg styrken ved PanPastels .... når der først er lagt farver i et område, da er det enkelt at blande nye farver ind i motivet ..... som om det var pensel og maling.



Jeg oplever det som vanskeligt, at få den hvide farve til at dække, hvorimod de rødbrune dækker i første strøg.

Som det også fremgår af videoen længere nede på siden, så arbejder jeg med mange lag af varierende gråfarver inden jeg slutter med den hvide på toppen.
Målet var at fyldes blissen på hesten med hvid farve. Da det er en forholdsvis stor sammenhængende flade, valgte jeg den store ovale svamp. Det var ikke en succes. For det første efterlod svampen ikke megen farve på velourpapirer, dernæst "fejede" svampen en del af den farver væk som allerede var afsat i papiret .... på videoen ses tydeligt en sky af farve øverst i billedet i forbindelse med brugen af denne svamp.Allerede på dette tidlige stadie er hestens mule er også farvelagt i ganske mange lag. Dette er forøvrigt det eneste sted i arbejdet med NICE SURPRICE hvor jeg ikke bruger malekniv.Det blev malerknive i resten af billedet ... og det fungerer glimrende .. omtrent som acryl-/oliemaling og malekniv. Mange påføringer af maling i små mængder ....... ikke noget med at dække store flader med farve .... det kan ikke lade sig gøre i kombinationen PanPastels/ Sofft malekniv og velourpapir. Men farverne har en dejlig glød og jeg er ganske tilfreds det det endelige resultat .... rigtig mange timer efter overstående billede ... ;-)


Den hvide dækker som nævnt dårligt på denne overflade .... herover har jeg dækket blissen med et lag neutral grå, og har lagt hvid på den nederste del.

I overgangen mellem den hvide blis og den brune pels er det er smal stribe grå pels. Her er paynes grey velegnet. Det er en farve som ofte består af 80 % sort og 20 % ultramarin. Man kan naruligvis blande den selv, men i det store PanPastel sæt har man valgt at have denne farve som en del af sortimentet ..... fra en ekstra mørk til en lys, næsten hvid. Det er en farve som er utrolig nytttig i mange sammenhænge.

Rigtig mange områder ... i dette billede ... hvor jeg ønsker at give indtryk af lysreflekser i pelsen, er udført med Paynes Grey.

Den kan erstatte sort i mange sammenhænge i pastel-, akvarel-, olie- og acryl maleriet


For at fremhæve hestens gyldne farver har jeg valgt en baggrund bl.a. i forskellige grønne toner


Tiden er inde til at give blissen en omgang hvid ..... det er det område der har krævet mest af min tålmodighed .... i fotografiet er blissen så hvid at den næsten lyser ..... jeg har forsøgsvis lagt flere lag af forskellig grå farve nederst inden Titanium White lægges på som øverste lag ... jeg har undervejs i dette maleri fundet mig godt tilrette med den ovale malekniv og med filbert malekniven ( herover ). Den ovale er god til streger og mindre områder, filbertkniven bruger jeg til resten ( og den firkantede hvis jeg ikke har en "ren" filbert ... :-) Filbertkniv har form som en kattetunge


Den brune pels består at alle Sienna farverne fra den lyse til den mørkeste .... plus de to mørkeste Red Iron Oxide.
Enkelte reflekser / højlys er lavet med den lyseste Paynes Grey


Undervejs i processen sammenholder jeg hele tiden foto og tegning, jeg leder efter afstande mellem elementer i billedet ... fx lyse og mørke områder.

På samme måde tjekker jeg vinkler på fx blodårer, overange mellem lyse og mørke områder osv.

En blodåre under huden fremtræder med en klart afgrænset lys og skyggeside, og tegnes derfor enkelt med en smal stribe lys farve på den side der vender mod solen, og en mørk på skyggelsien.

Da de tydelige blodårer er forskellige fra hest til hest, medvirker de til at give portrætlighed, dersom de er rigtigt placeret på hesten ( og tegneteknisk udført så de opfattes som blodårer ;-).



Paynes Grey Tint 840,7 og 840,7 bruges mange steder til flader i pelsen der refelkterer himmellyset, som jo indeholder i del blå farver ... Ud over fladen jeg arbejder med herover, så er striberne til højre over min hånd også lavet med Paynes Grey ....


Jeg synes det er praktisk at have fotoet på min mac. Mange foretrækker at printe et foto ud fx i A4 størrelse, men her har jeg fordelen af at kunne forstørre fotoet når jeg arbejder med detaljer .... eller zoome ud for at se helheden ....


Undertiden markerer jeg elementer i billedet ganske kraftigt ... som den lyse stribe på siden af hesten hals .... undervejs nedtones den en del. Men undermalingen er med til at give mere liv i det endelige resultat


Her er jeg kommet til et af de steder hvor jeg oplever en begrænsning i kombinationen PanPastels og Sofft maleknive ( i det mindste på velourpapir ). Det er vanskeligt at tegne tynde streger. I hestens ører er der en mængde hår som jeg ikke formår at gengive med dette værktøj. Jeg kunne jo vælge at bruge pastel kridt eller pastelblyanter til dette .. og dermed udnytte fordele ved begge medier, men jeg har i udgangspunktet bestemt mig for at se hvor meget jeg kunne få ud af konceptet PanPastels og Sofft maleknive .... ( og jeg er i grunden ganske godt tilfreds med slutresultatet ;-)



Hestens hår er tegnet med variationer af paynes grey fra lys til mørk, og lidt sort. Her er den ovale malekniv brugt ... farven lægges på siden af kniven.


Billedet af Nice Surprice er kulminationen af en måneds testarbejde med det komplette sæt med PANPASTELS og SOFFT maleværktøjet.

Jeg håber disse 5 indlæg har givet et indtryk af hvor alsidigt et produkt importøren Global Kunst og Hobby her gør tilgængelig for det norske marked.

Min oplevelse er at man med fordel kan arbejde på sort / mørk baggrund med disse farver ... de får et helt specielt liv .... jeg håber det ses på maleriet her til højre.

Brugt på lyst papir kommer farvernes transperante egenskaber til sin ret i forbindelse med farvelægning af stregtegninger / fotos.

Sofft værktøjet transformerer pasteltegning til pastelmaling.

Efter mange års arbejde med tørpasteller og pastelblyanter har det været særdeles interessant at teste PanPastelsog Sofft malerværktøjet. Synes man om billeder i stil med det herover kan det varmt anbefales at prøve disse pasteller ......

De bedste hilsner .... PB

VIDEOEN PÅ CA. 14 MIN HERUNDER VISER KLIP FRA PROCESSEN I REAL TIME.

Jeg har valgt at vise arbejdet i real time for at give et reelt indtryk af arbejdsprocessen.

Man ser mængden af farve der overføres fra Sofft værktøj til velourpapiret, man ser i hvilken grad det støver, man ser farvemætningen i de forskellige farver .... der er ikke kommentar, kun musik. For kommentarer ... se teksten herover :-)

torsdag 12. januar 2012

Washi tape


Da er julen over, alle gavene pyntet med washi tape er pakket opp, og vi har begynt på ett nytt år med nye (washi) muligheter!


Året har begynt veldig bra, DETNYE har brukt noen av bildene mine på den nye interiørsiden sin i det siste nummeret som kom ut nå 6. januar.


Interiør
Washi tapen er veldig fin til å henge opp foto, tegninger og lignenede med, siden den lett kan fjernes uten at de blir ødelagt. Det er da lett å bytte ut bildene over pulten eller arbeidsbordet ofte. Bruk tapen til både å henge opp eller lage en ramme rundt. Kombiner gjerne washi tape med dymo tape med navn, ord eller ordtak. Heng opp lette ting, som for eksempel scrabblebrikker, med sticky tac innimellom.


Gaver og fest
Lag fargerike rørepinner og bannere. Lag gjerne matchende dekor på drikkeglass, telysholdere og vaser!


Klyper
Frisk opp klypene med tapen og heng de opp på veggen med sticky tac. Heng opp bilder av den du er glad i, det som opptar deg akkurat nå eller motiverende tekster.


Håper du blir inspirert!:-)

Kristine




onsdag 11. januar 2012

Pastelltegning

Å male med pastell er noe helt annet enn olje-maling eller tegning. Det tar ikke like lang tid som de 'vanlige' tegningene eller maleriene mine - for jeg pleier å lage bildet ferdig samme dagen jeg begynte med det. Jeg tegner mye i sort/hvitt, så da er det gøy å arbeide med farger.

Denne gangen tok jeg utgangspunkt i et fotografi som jeg fotograferte sist sommer. Motivet er ifra mitt favorittsted på jord, en vakker plass i Lofoten (Vågan) kalt Rystad. For meg så er plassen magisk - selv om andre kanskje ikke ser det. Plassen er i mitt hjerte, så jeg ville lage et bilde som viser den 'magiske' siden av stedet. Her ser dere fotografiet jeg så etter.


Jeg valgte meg et ark fra en blokk som heter Vang Pastellblokk Ass. 33x41 cm. Arkene er veldig behagelige å male på. 



Jeg har brukt PanPastel og pastellkritt. Jeg liker godt å bruke begge deler og jeg synes at de funker veldig bra sammen. Jeg har en boks med forskjellige farger i - PanPastel sett m/10, Painting. Dere kan finne mange fine farger her.


Og her ser dere pastell-krittene jeg har brukt; Gallery Soft Pastel Mpv-36. 


Jeg har svamper som jeg liker veldig godt å bruke når man blander fargene sammen på papiret. De blå spadene dere ser bakerst, kan man sette små svamper på og bruke dem til å male med. Det samme gjelder 'penselen' dere ser nærmest. Her kan dere finne mange forskjellige fine svamper og skaft.  



Først skisset jeg opp motivet forsiktig med en 2H blyant.

Her ser dere at jeg er i gang med fargene. Jeg passer på å holde de lyse stedene lyse før jeg bruker mørkere farger.  



Det skulle opp et tre på venstre side, så jeg var ikke like nøye med detaljer og slikt på den siden.


 


Her ser dere det ferdige resultatet. Jeg fikk ikke tatt flere bilder fordi jeg var grisete på hendene. Men her skal jeg prøve å forklare hva jeg har gjort. Jeg har fått vannet til å glitre ved å bruke et hvitt pastellkritt. Så har jeg brukt sort farge for å lage treet og bakken. Det er mest for å skape kontrast. Jeg har også brukt en del av de samme fargene jeg har på himmelen på bakken - for å få de mørke delene til å 'henge sammen' med de lysere delene av bildet.

Til slutt sprayet jeg bildet med fixativ så alt holder seg på plass! Talens Concentr. Fixativ Spray 150 ml 064.

 
 

Noe av det jeg liker så godt med pastellfarger er at de er enkle å bruke og at det ikke tar så lang tid å lage et bilde. Jeg liker også at jeg kan være litt kreativ med fargene!

fredag 6. januar 2012

Akt tegning - og PanPastel

Efter en del år med tørpasteller er det spændende at udforske mulighederne i PanPastels.

En af de helt store forskelle er at PanPastels kan påføres i meget tynde lag .... man får en virkning tilsvarende akvarelmaling. Man kan arbejde lag på lag med transperante farver!


Detalje fra croquistegning som senere er farvelagt med PANPASTELS


Glimt fra min tegnehule .... tegningerne her er de tre første fra en croquisaften ... 1 min tegnetid pr stk .... blyant på A2 papir

I videoen nederst inviterer jeg ind på min tegnehule. Jeg har tegnet croquis/akt i en del år, og det kommer der mange tegninger af.

Efter hver croquisaften står jeg tilbage med ca 30 tegninger.

De sorteres efter et par dage ... og da er der som oftes kun 5-6 stykker jeg har lyst til at gemme.

Tegningnerne finder ind i store mapper .... en af dem vises frem i videoen.

Til croquistegning bruger jeg ofte en blyant fra Koh-I-Noor .... den har 5,6 mm tykke stifter .... jeg bruger enten en 6B eller Negro som er dybere sort end 6B stiften ..... begge stifter kan findes her

For at teste PanPastels transperante egenskaber, har jeg valgt en af croquistegninger som i videoen farvelægges med PanPastels ......


Den gamle croquistegning er på staffeliet. I baggrunden en modeltegningen fra et tidligere innlegg.

Arbejdet starter med farvelægning af baggrunden ...... med Sofft svampene




Efter endt arbejde har Sofft svampene ændret farve .... jeg vasker dem med lidt sulfo og lægger dem til tørre natten over


Detajle af det færdige billede .... den oprindelige blyanttegning ses tydeligt gennem de mange lag af PanPastels

Pan Pastels kommer i 80 farver. Der er 17 farver plus paynes grey, sort og hvid. Hver farve er derefter tilsat hvid og sort i forskellige mængder. Derved kommer man op på ialt 80 farver.

Systemet er ganske enkelt. Farverne er nummereret efter dette system ..... den rene farve har et nummer efterfulgt at tallet 5 efter et komma .... fx har HANSA YELLOW nummer 220,5 . Den lysere udgave hvor der er tilsat hvidt har nr 220,8 og de to mørkere hvor der er tilsat forskellige mængder sort har nr 220,3 og 220,1

Til huden har jeg bl.a. brugt disse farver:
270,8 Yellow Ochre Tint, 340,8 Permanent Red Tint, 380,8 Red Iron Oxide Tint, 430,8 Magenta Tint, 470,8 Violet Tint, 430,8 Magenta Tint,
380,3 Red Iron Oxide Shade, 380,5 Red Iron Oxide, 430,1 Magenta ex.dark, 470,1 Violet ex. dark, 740,1 Burnt Sienna ex. dark, 780,1 Raw Umber ex. dark,

.... efter disse mange ord ( takker for at du har læst så langt ;-) kommer videoen med Croquistegningen farvelagt med Pan Pastels



Spørgsmål og kommentarer er velkomne ....... ;-) Peter