Sider

fredag 30. november 2012

Julegave til en venninne ... eller deg selv?

Å lage smykker for å gi bort til ei venninne er kjempekoselig, og veldig personlig!


Dette armbåndet er ikke vanskelig å lage, det krever bare å holde tungen litt rett i munnen.

Det jeg starter med er 2 lange lærsnorer på drøye 1 meter hver. Disse to snorene tres inn i en knapp o.l. Denne knappen vil fungere som smykkelås.


Knappen, og snorene fester jeg på en plate, slik at arbeidet holder seg på plass.


Nå er det klart til å "sy" perlene fast til lærsnorene. Først fester jeg nylonsenen fast i L1. På hver rad er det 3 perler, disse trer jeg på senen, og legger så disse perlene på oversiden av lærsnorene, en perle i hvert "spor". Deretter tar jeg senen under L4 gjennom P3, under L3, gjennom P2, under L2, gjennom P1 og under L1. Så starter jeg på ny med 3 nye perler på senen og legger disse på oversiden. (Nylonsenen vil da komme fra undersiden av L1, og gå rundt og inn i neste radens P1).


Når du er ferdig med å sy perlene, knyter du fast nylonsenen, og knyter lærsnorene sammen som vist på bildet. Merk at du her skal få plass til knappelåsen i det ene hullet.


Tips!
Det er veldig lurt at du arbeider med langt nok nylonsene (beregn minst 3 meter), så du slipper å skjøte på underveis. Det er viktig er det at du ikke drar hardt i senen hvis det skulle floke seg litt. En knekk på senen vil svekke det mye, og det er veldig irriterende hvis senen ryker og perlene faller av.

Disse materialene har jeg brukt:
Lærsnor (45012530)
Nylonsene (90200001)
Romerperler, sølv (19010205) - 126 stk.
Fasettperler, plast (55990013) - 63 stk
Pynteknapp

Til neste gang - ta vare på deg selv!

torsdag 29. november 2012

Pyntet konfekteske - Toffifee

Pynta konfekt er en flott liten oppmerksomhet. Gaven får da straks et mer personlig og omtenksomt preg.



Toffifee-sjokolade er veldig greit å pynte, for da kan "hylsteret" rundt selve sjokoladen bare dekkes med ark og pyntes etter hjertets lyst.





Materialer jeg har brukt;
Staz Halvperler m/lim 
Glansbilde 
Blonde
Indisk papir
Staz roser 
Arkpakker 
Marianne design Dies Large Oval by Petra 39990240 



Staz Stempelsett,  Fredelig & Velsignet Juletid 65005013


Wenche

mandag 26. november 2012

Adventskalender - del 1


Adventskalenderen er i gang..
og nå er det ikke lenge igjen til jul!

1. søndagen i advent trekker vi vinneren av følgende gaver:

Adventsgave 1:
Marabu Julesett
Decormatt Acryl
Inneholder: 3 x 15ml matt akrylmaling (hvit, gull og lavendel), Glitter Liner Gull 25 ml, pensel, 4 figurer til å male på (reinsdyr, stjerne, hjerte og engel)
Les blogginnlegg om hobbymaling

Adventsgave 2:
Sett Touch Twin Marker
Main colors - 6stk

Sett med 6 profesjonelle tusjer med alkoholbasert,
lysekte blekk som tørker vannfast.
Inneholder: R11 Carmine, YR23 Orange, Y35 Lemon
Yellow, G46 Vivid Green, PB71 Cobalt Blue, P81
Deep Violet.
Les blogginnlegg om Touch Markers

Dette må du gjøre for å være med i trekningen:
Skriv ønsket gave i kommentarfeltet og du er med! Vinneren blir annonsert på bloggen og på vår facebookside. (Vi startet konkurransen med at man skulle tagge navnet på ønsket gave, men fant fort ut at maks 50 kunne gjøre det. Så vi har endret til at man istedet skriver i kommentarfeltet. De som allerede har tagget er selvfølgelig med uten at de trenger å gjøre noe mer.) 


Andre del av adventskalenderen blir lagt ut mandag 3. desember med treking 2. søndag i advent (9. desember).

søndag 25. november 2012

Lag julegaver til venninner på en kveld

                                 
Du har bruk for 2 farger Cernit, kan godt bruke andre og flere farger, kjevle og metallutstikkere.

Kna deigen godt og kjevle ut 2 leiver på ca. 1.5 mm.

Rull de godt sammen til en pølse og skjær ut stykker på ca 2 mm. med en skarp kniv.
Trykk eller kjevle disse stykkene til en tykkelse på 1.5 mm og trykk ut blomstene med en utstikker. Har du andre former/utstikkere du vil bruke kan du bruke det også. Som for eksempel hjerte som jeg har brukt under
Deretter kan du steke de i ovnen på 130 gr. i 15 min, og så la de avkjøles etterpå.
P.S. Bruk bakepapir på stekebrette 
Når de er ferdig avkjøpt kan du lime på armbånd, ringer eller annet med en god superlim

Når alt er tørt, kan du lakkere slik at de blir blanke. Her er det brukt halvblank gulvlakk. Det finnes en egen serie med lakk fra Cernit som egner ser godt for dette, men den har jeg ennå ikke prøvd.
Da ønsker jeg deg bare lykke til !!!!

onsdag 21. november 2012

Enhjørning med Cernit

Da er jeg tilbake med et nytt innlegg om den fantastiske Cernit. Klikk her for å komme til det forrige innlegget. Sist gang lovte jeg å skrive om Cernit Soft mix, som kan blandes sammen med forskjellige typer Cernit for å gjøre den mykere. Jeg har merket meg at noen typer Cernit er hardere enn andre typer - og da kan det være smart å bruke Cernit Soft mix. I dette innlegget skal jeg vise dere hvordan jeg lagde en enhjørning med Cernit. Da brukte jeg først Cernit Natur 971 Savanna. 



Jeg blandet inn litt Cernit Soft mix og jobbet de to typene Cernit inn i hverandre. Med en gang merket jeg at det ble lettere å jobbe med modelleringsleira. Det var enklere å forme den. Jeg startet med å etterligne formen på en hest.




Så brukte jeg Cernit 042 Bisquit til å forme håret! Jeg måtte endre litt på formen, siden enhjørningen var litt skjev i bakdelen.


Jeg brukte Cernit 042 Bisquit  til å forme halen også. Til øynene brukte jeg Cernit 640 Mint. Men er det ikke noe som mangler her?


Sånn ja! Vi må ikke glemme enhjørningens viktigste kroppsdel - hornet!


Så stekte jeg enhjørningen min i ovnen i 30 minutter. Jeg lakkerte han med Cernit Lakk matt - fulgte veiledningen som stod skrevet på flasken.


Da ble enhjørningen seende slik ut:

Så skulle han stekes 15 minutter til i ovnen. Da var enhjørningen min ferdig.


Jeg er litt usikker på hva jeg skal bruke enhjørnigen til. Kanskje jeg lager et smykke, eller kanskje jeg bare har han til pynt! Cernit kan brukes til så mye - det er bare fantasien som setter grenser. I neste innlegg skal jeg lage noe med litt mer farge!

- Camilla Rose

mandag 19. november 2012

Advententskalender - vinn fine gaver



Adventstid er gavetid! 
Det nærmer seg jul og vi ønsker å telle ned til selveste julaften ved å gi bort gaver til våre følger. Vi legger ut ett bilde med to ulike gaver på facebooksiden vår, et hobby og et kunstprodukt. Vi vil samtidig legge ut et innlegg på bloggen der du kan lese mer om produktene. Hver søndag i advent trekker vi ut to heldige vinnere.

Dette må du gjøre for å være med i trekningen:
Tag navnet ditt på den gaven du ønsker på facebooksiden vår. Vinneren blir annonsert på bloggen og på vår facebookside. 

Første del av adventskalenderen blir lagt ut mandag 26. november med treking 1. søndag i advent (2. desember).

Varm opp til konkurransen ved å tagge bilde her på facebook :)


lørdag 17. november 2012

Nålefilting for liten og stor

Nålefiltet kjøttmeis


Nålefilting er en morsom hobby som lett gjør deg hekta :) Alle kan nålefilte og det er et koselig arbeid i kalde og mørke vinterkvelder både for liten og stor. For de minste kan det være greit å begynne med "flatfilting" og gjerne i en kakeform som vist her på bildet under.

Nålefiltet hjerte og rev.


Tips og teknikker

Det finnes flere forskjellige filtenåler. Du bør ha en fin, en middels og en grov nål. Det kan være lurt å merke nålen med maling eller neglelakk i forskjellige farger så du skiller de fra hverandre. På nålen er det mothaker som gjør at hver gang du stikker nålen ned i ullen drar den ullen med seg og filter den sammen. Etter gjentatte stikk vil ullen filte seg mer og mer sammen. Til større arbeid lønner det seg å bruke en filteholder med flere nåler.Den grove nålen bruker jeg først for å filte sammen ulla til en fast form. Så går jeg over til den som er middels når jeg skal begynne med å sette sammen delene og jobbe på overflaten. Til slutt bruker jeg den fine nålen til overflaten og detaljer siden den ikke etterlater seg noe særlig hullmerker. Et annet tips er også til slutt å stikke nålen sidelengs og så vidt ned i ullen, da vil du få en fin og jevn overflate.

Du må ha en "filteplate". Stikk nålen rett opp og ned og bøy den ikke når den står i arbeidet, den vil da bøyes eller knekkes og er ubrukelig. Stikk ikke så langt ned i platen at du går gjennom den og ned i bordet. Med litt trening vil du se at du ikke trenger å stikke så dypt. Snu og vend på arbeidet etterhvert som det begynnet å anta en fast form.

Det du trenger for å komme igang er:

Filtenåler, kardet ull, filteplate.

Jeg håper du ble litt fristet til å komme i gang. Jeg vil komme med flere fremgangsmåter i forskjellig vanskelighetsgrader på div. figurer etter hvert. Akkurat nå har jeg satt elevene mine i kulturskolen i gang med et prosjekt hvor de skal lage et flatt arbeid som er et fuglehus og en norsk fugl som er et 3 dimensjonalt arbeid. Bilder kommer senere til inspirasjon for dere. Om du har spørsmål el kommentarer vil jeg prøve å svare deg så godt jeg kan.

Lykke til!

Med kreativ hilsen Mariann S Sæbjørnsen



fredag 9. november 2012

Vintage julekalender

Lag din egen Vintage Julekalender

Advent nærmer seg og vi skal vise deg hvordan du enkelt lager din helt egen julekalender. Det er to design å velge mellom, men fremgangsmåten er den samme for begge.


Du trenger:
1 Staz Klippeark med Julekalender
24 tomme små fyrstikkesker
Staz dobbeltsidig tape
Skjærebrett og/eller saks



1. Klipp eller skjær ut alle delene på arket
2. Legg sammen tre og tre fyrstikkesker og tape på toppen av to av de tre.
3. Tape sammen eskene tre og tre sånn at den øverste er den uten tape på.
4. Tape nå sammen fire og fire høyder til en firkant som på bildet. Tape både på toppen og i bunnen av firkanten. Du vil få to firkanter.



5. Bildet viser hvordan de to firkantene skal settes sammen etter at du har dekorert sidene.
6. Tape fast alle fronter med tall på skuffene, og vær nøye med at de ikke sitter opp ned.
7. Tape de åtte mindre bildene på sidene
8. Ta nå det største bildet og tape på toppen. Det skal gå noen millimeter utenfor kanten på hver side.




Julekalenderen er klar, og nå kan du pynte med de tekstene som følger med på arket. Ønsker du splittbinders til å åpne skuffene med, fester du de på de små arkene med tall, før du taper de på skuffene.


tirsdag 6. november 2012

En fargerik historie: Indisk gul


Indisk gul
Urin fra kua?

Et uavklart mysterium
I lang tid trodde man at indisk gul kom fra urinen til indiske kuer. Men mysteriet rundt opprinnelsen til denne fantastiske gyllengule fargen er fortsatt uløst. Kunstnere har i mange år brukt et syntetisk alternativ som er identisk i farge til det naturlige pigmentet.

Det er ikke helt klart når indisk gul først ble introdusert i Europa. Men det er kjent at mellom 1400 og 1700 ble brune klumper importert fra Asia til Europa. Når de ble åpnet avslørte de et fantastisk varmgult pulver. Klumpene ble knust, finmalt og blandet med et bindemiddel som f.eks. egg, olje eller gum arabic. Slik ble den karakteristiske gyllengule, transparente malingen produsert. Opprinnelsen til pigmentet lå et sted i Persia, Kina eller India. Men om den eksakte opprinnelsen er det mange utrolige historier.

Urin fra kuer og nyrestein
Den mest bemerkelsesverdige historien er at pigmentet ble hentet fra urinen til indiske kyr. I den nord-østlige delstaten Bihar skulle kuene kun ha blitt matet med de nyutsprungne bladene fra mangotreet. Det var dette som farget urinen deres lys gul. Urinen ble oppsamlet og vannet deretter fordampet, hvoretter det gjenværende pigmentet ble knadd til kuler. Fordi ikke alt pigmentet ble utskilt med urinen, utviklet dyrene store nyresteiner som gjorde vannlatingen svært smertefull. Dette førte ofte til at kuene sparket ned bøtter fulle av dyrebar urin. Det ble derfor innført strenge tiltak som at dyrene ble bundet fast med lærreimer. Det ble også hevdet at kuene måtte masseres i underlivet for å få de til å tisse. På grunn kuas hellige status ble denne produksjonen forbudt i 1908.

Alternative teorier
Beviser for å støtte opp om denne teorien er imidlertid svært tynn. Den eneste konkrete henvisning til dette stammer fra et brev til Society of Arts i 1883, der Mr Mukharij fra Calcutta hevdet å ha sett prosessen med egne øyne. Den franske maleren Merimee derimot hevdet i sin bok 'The Art of Painting i Olje-og Fresco' fra 1939 at fargen ble utvunnet fra en busk. Den skotske kjemikeren John Stenhouse skrev i 1844 at fargen kom fra en plantesaft som ble utfelt på magnesium og deretter kokt ned til konsistensen av klumpene. Den britiske journalisten Victoria Finlay sår også tvil om historien om "mango-kuene". I sin bok "Colour, travels through the Paintbox» antyder hun at historien trolig ble diktet opp for å erte ("take a piss out of") de engelske herskerne.

Syntetisk alternativ
Enten fargen kommer fra urin eller ikke, er restene av det naturlige pigment nå et samleobjekt. Det gule pigment ble erstattet for lenge siden av syntetiske alternativer med samme varme gulfarge som originalen. Indisk gul i Rembrandt akvarell er fremstilt av svært stabile og lysekte pigmenter, så fargen forblir uendret i minst 100 år under museumsbelysning.

Egenskaper
Indisk gul er en transparent, varm gul farge. Blandes fargen med blå får man mange fine grønne varianter. Blandet med rød oppnås mange vakre orangetoner.

En fargerik historie
Bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag. Hver måned legger Royal Talens ut en ny fargerhistorie på deres Rembrandt-nettside. Vi oversetter de til norsk og legger de ut her på bloggen etterhvert. Vil du motta historiene direkte på e-post fra Royal Talens på engelsk kan du registrer deg her.

Les alle fargehistorien på bloggen vår.

Interessert i følge med på Rembrandt kunstnerfarge? Følg Rembrandt sin egen facebookside

En fargerik historie: Elfenbensort


Elfenbensort
Farge eller ikke farge ?

Svart ...., hva er svart? Kull? Natten? Ifølge fargeteorien er svaret at svart er det vi ser når det overhodet ikke er lys. Men når det ikke er lys kan vi jo ikke se noe, heller ikke objekter som vi normalt ville kalle svart. Men uansett hvor mørk natten kan være, vil vi alltid se noe. Så eksisterer svart egentlig? Og er svart en farge?

Fargene på objekter som vi ser rundt oss hver dag eksisterer i kraft av lys. Et rødt objekt er ikke egentlig rødt, men inneholder et såkalt «fargemiddel» som gjenspeiler kun den røde delen av lyset. Slik fungerer det: Dagslys består av alle regnbuens farger, kalt fargespekteret. Dette ble demonstrert av forskeren Isaac Newton (1643-1727). Han lot hvitt lys passere gjennom et trekantet glasstykke (prisme), og observerte at lysstrålen som kom ut på den andre siden var i alle regnbuens farger. Når han så lot disse fargene passere gjennom et annet, back-to-front prisme, kom fargene ut i en eneste stråle av hvitt lys igjen. Hvitt lys viste seg å bestå av rødt, gult og blått, med oransje og grønt som overgangsfarger. Hvis vi ser et rødt objekt, inneholder det et fargestoff som absorberer alle fargene i spekteret unntatt rødt. Men ikke nødvendigvis helt. Av hver farge vil det absorbere en del og reflektere en del. Med fargen rød, vil den røde delen av lyset være mest tilstede i refleksen. Alle andre farger vil være der, men i mindre grad, og i alle andre nyanser av rødt. Det er grunnen til at det er ulike nyanser av rødt, fra orangerød til rødfiolett. Jo mer som blir reflektert fra alle farger, jo lysere blir fargen. Med hvit blir alle deler av fargespekteret reflektert mye. Vi vet at sinkhvit er kald, litt blålig hvit, og titanhvit er varmere og litt gulaktig. Hvilken type hvit som er til stede i spekteret er med å på avgjøre om en hvit er varm eller kald.

Men nå går vi tilbake til svart. Er svart en farge? Med svart absorberes alle farger i stor grad, men ikke alt. Lys må gjenspeiles i våre øyne, ellers kan vi ikke se noe. En viss del av fargespekteret vil dominere, så svart inneholder absolutt farger, selv om dette vil være forskjellig for hver type sort. Ta for eksempel Lamp black 702 og Ivory black 701 i Rembrandt olje. Rett fra tuben kan man ikke se forskjellen, men når vi blander begge nyanser av svart med hvit, så kan vi se at Lamp black er en varm farge og Ivory black en kald farge. Ettersom denne fargen ikke kan sees ublandet, men bare når blandet med en annen farge kalles det undertone. Finnes svart? Sikkert! Men ikke uten en farge. Svarte pigmenter har eksistert like lenge som jorden, og finnes i naturen i ulike former. De fleste er basert på elementet karbon, de mest kjente er grafitt og kull. Grafitt blir dannet gjennom nedbryting av vegetasjon under høyt trykk i jordskorpen, kull gjennom forbrenning av tre under lavt oksygennivå. Selv om dette er ekstremt stabile pigmenter blir de nesten aldri brukt i kunstnermaling. Det er på grunn av strukturen i pigmentet. Grafitt vil forstyrre festeevnen til påfølgende malingslag, og trekull har for liten fargestyrke. Som tegnemateriell er disse pigmentene enestående. Elfenbensort, bensort og karbon eller lampesort på den annen side, er svært godt egnet som kunstnermaling. Unntak fra de karbonholdige pigmentene er mangan sort og svart jernoksid. Mangan sort er dannet i jorden gjennom oksydasjon av metallet mangan og ble brukt i mange forhistoriske hulemalerier. Jernoksid- svart ble utvunnet gjennom ekstrem oppvarming av gule og røde jord pigmenter. Elfenbensort og ben sort kom fra restene av utskjæringer i elfenben, men også fra tenner til slaktedyr og annet benmateriale som blir forkullet gjennom oppvarming. Sistnevnte blir fortsatt gjort i dag. Først blir bein kokt til gelatin eller animalsk lim, som vi bruker til å lime lerreter med. Eventuelle rester blir forkullet til svart pigment som vi nå kaller elfenbensvart. Elfenben blir ikke brukt lenger. En svært intens sort er lampesort, som opprinnelig ble hentet fra sot i skorsteiner og oljelamper. Den sammenlignbare, moderne produksjonsmetoden er betydelig mer avansert der hovedsakelig olje og gass benyttes som råmateriale. Jernoksidsort er et sterkt og stabilt pigment som i disse dager hovedsakelig produseres syntetisk.

Visste du at ....
Den eneste virkelige kjente sortfargen i er det sorte hull i verdensrommet? På grunn av den enorme tyngdekraften kan ikke lys unnslippe fra det, og ikke noe lys kan reflekteres. Det er tross alt et hull.

En fargerik historie
Bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag. Hver måned legger Royal Talens ut en ny fargerhistorie på deres Rembrandt-nettside. Vi oversetter de til norsk og legger de ut her på bloggen etterhvert. Vil du motta historiene direkte på e-post fra Royal Talens på engelsk kan du registrer deg her.

Les alle fargehistorien på bloggen vår.

Interessert i følge med på Rembrandt kunstnerfarge? Følg Rembrandt sin egen facebookside