Sider

fredag 19. desember 2014

Krumkakepynt

Min mor hadde nok et håp om at jeg endelig skulle begynne å bake når jeg spurte om å få låne krumkakejernet. Men nei. Jeg skulle lage julepynt.

Krumkaker, eller strull som vi kaller det herover, er etter min mening mer dekorative enn gode, så hvorfor ikke lage dem i leire? Jeg syns resultatet ble fint!


Jeg kjevlet ut papirleire til et par tre millimeter tykkelse.


Så la jeg leiren på krumkakejernet. I mitt hode nå så skulle jeg bare kunne lukke jernet så ville jeg få mønster på begge sider. Men det gikk ikke... Jeg måtte trykke det ned i jernet med fingrene, så jeg fikk bare mønster på den ene siden.


Jeg løftet leiren forsiktig ut av jernet, og trimmet kantene med en saks.


Så la jeg sirkelen rundt en isoporkjegle, for min mor glemte å nevne at det finnes egnet verktøy til slikt. Festet med en knappenål, laget hull til oppheng og lot det tørke til dagen etter.


Så sprayet jeg med spraymaling, og markerte mønsteret med maling og pensel. Jeg laget en hvit med sølv dekor, og en med motsatte farger.


Så puttet jeg pynt oppi krumkaken. Den ene ble pynt til lysfatet, fordi jeg hadde glemt å lage hull til oppheng. Fylte den med granbar, og et par kongler. Rustikk og julete!


Pynten på den hvite er holdt i hvitt og sølv. Jeg sprayet granbar og kongler hvite. Limte på tre vattkuler uten å gjøre noe mer med dem, og laget en sløyfe av samme silkebånd som opphenget.


Sølvspiralen er tynn metalltråd som er surret mange ganger rundt en tusj, og festet på granbaret i begge ender.



For å lage dette har jeg brukt:
- Das Pronto papirleire, lufttørkende, varenummer 09007247
- Ghiant akrylspray, hvit, varenummer 01068710
- Ghiant akrylspray, sølv, varenummer 01068810
- Marabu hobbymaling, hvit, varenummer 01055070
- Marabu hobbymaling, sølv, varenummer 01055782
- satinbånd 10 mm, varenummer 81110001
- vattkuler 18 mm, varenummer 34000019
- sølvtråd 0,3 mm, varenummer 37646601



Sissel

torsdag 18. desember 2014

Julekort i farta

Reinsdyret Rudolf og vennene hans

Årets julekort ble av det enkle slaget i år, og med liten porsjon humor.


Fremgangsmåten her er veldig enkel. Kartong i brun, rød og hvit, plastøyne og halvperler. Selve kortet er 6"x12". Målene på de ulike mattene er som følger: hvit 5,5"x5,5", rød 5"x5" og til slutt brun 4,5"x4,5". Plastøynene jeg brukte har lim på baksiden så enkle å montere. Reinsdyrenes neser er sorte halvperler fra Staz. Rudolfs nese er rød glitterperle fra Mark Richards.

Materialer som jeg har brukt:
Papicolor kartong
Plastøyne
Staz halvperler
Mark Richards glitterperle

Til neste gang - ta vare på deg selv!

Snømenn på skitur


Disse to krabatene rakk akkurat å flytte inn til oss før juleferien starter. Det er lite hokus pokus her, men resultatet ble knallfint!

Her er fire isoporkuler penslet med Schjerning Art Acrylic. Den grove pastaen gir et røft snølag på kulene. Denne pastaen krever litt tørketid, og hos oss stod de natten over. Deretter var det i grunn bare å montere sammen de ulike delene. Tynne blomsterpinner med lim ble brukt mellom mage og kropp på snømennene, samt mellom nese og hode. For å feste ski, staver og snømenn på bjørkeplatene brukte vi limpistol. Det limet stivner raskt og holder godt. Til øyne og knapper brukte vi sort 3D liner. Når alt var limt sammen, penslet vi på et tykt lag med Effektsnø på bjørkeplaten. På den måten fikk vi også kamuflert limpunktene på platen.


Materialer jeg har brukt:
Isoporkuler
Art Acrylic - grov
Bjørkeplater
Effektsnø
Treski
Filt
Blomsterpinner
Piperensere
Flosshatt
Nese
3D liner
Limpistol

Til neste gang - ta vare på deg selv!

tirsdag 16. desember 2014

Julelys av bivoksplater

Bivoksplater er myke, lukter godt, og kan rulles, skjæres og formes akkurat som du vil. De kan brukes som dekor på "kjøpelys", for eksempel ved å lage figurer med pepperkakeformer. Jeg har brukt dem på den vanligste måten, og har rullet dem sammen til et kubbelys. Mine er pyntet med hamp, og hjerter laget av papirleire.


Her kan du bruke:
- røde bivoksplater, varenummer 11020008
- veke 3 meter, varenummer 11000125
- hamp 10 meter, varenummer 74706008
- papirleire, varenummer 09007247


Platene ser litt stusselige ut til å begynne med. De må skylles i varmt vann for å få fram farven, og for at de skal feste seg bedre. Hvis det er små barn som skal rulle lys kan de skylles etter at de er ferdig rullet. Barn bruker ofte litt tid. For oss voksne kan de godt skylles først, da vil de kunne rulles til en strammere rull, men da må en lykkes på første forsøk.

Uansett, platen må deles først. Jeg delte mine på langsiden. Så la jeg veken på i den ene enden, og rullet sammen lyset fra den enden. Jeg lot det være igjen en del nederst uten veke, for da skal lyset slukne før det brenner helt ned.


Ferdig rullet og skylt. Den fine rødfargen viser seg!


Surr et par runder med hamp nederst på lyset, og knytt en sløyfe.


Så er det på tide å lage dekoren. Jeg har laget bittesmå hjerter i Das Prontoleire, en papirleire som tørker av seg selv. Denne kan pusses og males når den er tørket, men den er fin som den er også.

Start med å lage en liten kule.


Lag en dråpe av kulen, og trykk den litt flat.


Del dråpen ned til midten.


Klem ned kanten i delingen, og klem på "halen" til den får riktig spiss.


Slike bittesmå hjerter tørker nok på et par tre timer til at du kan lime dem på, ellers er tommelfingerregelen et døgn på centimeteren på litt større prosjekter.


Lim hjertene på hampsløyfen.



Ferdige lys! MEN, her MÅ en huske at pynten er brennbar, og må fjernes hvis lyset skal brennes helt ned. Tipper allikevel at den som får disse i julegave ikke kommer til å tenne dem, men ta dem frem igjen jul etter jul. :)


Gledelig jul!

Sissel

mandag 15. desember 2014

Julepynt i gips


Gipsfigurer med røde bånd ble ganske så fint på årets juletre i hagen! Den matte, glatte og hvite overflaten som gips har, synes jeg passer fint inn i høytidens glam og glitter. Det er enkelt, både i stil og å lage.

Forarbeidet består i å klippe opp piperensere og lage ulike former. Samt å stikke blomsterpinner eller opphengskroker inn i isoporfigurene. Alt av forarbeid må være ferdig før gips blandes. Dette gjelder også pinner til å henge våte gipsfigurer på.

Til disse figurene blandet jeg i første runde bare 1/2 pose med gips. Mye går til spille hvis en hel pakke blandes. En og en figur dyppes i gipsblandingen og henges opp. Dette drypper mye, så beskytt arbeidsflaten under med avis o.l. Gips herder og tørker raskt, så etter kort tid er figurene klare for en ny runde med dypping. Ved å gjøre dette 2 ganger, blir gipsen rundt figuren tykkere og skjuler eventuelle ujevnheter.


Materialer jeg har brukt:
Gips
Piperensere
Avbitertang
Isoporfigurer
Epler
Pærer
Trefinerfigurer
Blomsterpinner

Til neste gang - ta vare på deg selv!

lørdag 13. desember 2014

10 tips til juleverksted med barna

Juleverksted med barna er noe av det hyggeligste med jula. Det og pepperkakene. Men det kan være vanskelig å finne på fine ting som samtidig er så enkle at selv de mindre barna kan klare det. Her er det samlet 10 idèer som passer til barn fra førskolealder og opp til de nesten voksne.



Først ut er serviettringer av hamp. Her er en dorull delt i fire like store deler, og så er det snurret tykk hampsnor rundt. Endene på tråden er limt på innsiden med limpistol, og det går to meter tråd på hver. Disse er pyntet med kongler som er plukket ute, men her kan alt funke som pynt. 

Her kan du bruke:
- hamp natur 5 mm tykkelse, varenummer 74706006


Andre idè er bokengler. Bøker kan brettes slik at de får kjegleform, og pyntes til engler og juletrær. Her er det brukt en gammel bok som er litt gulnet, og det er bare sidene som er brukt, ikke permen. Hver side er brettet innover to ganger, og "snippen" som blir igjen på undersiden er bretter oppover. Jeg googlet meg fram til en oppskrift første gangen. :) Denne har fått en vattkule som hode, og englevinger som er limt på helt oppunder nakken. 

Her kan du bruke:
- vattkuler 40 mm, varenummer 34000041
- fjær 15 stk, varenummer 79012815
- hobbymaling matt hudfarge, varenummer 01055029


Tredje forslag er julekuler av hamptråd. Her er det brukt samme vattkule som på bokengelen, og samme hamp som på serviettringene. Her er det startet på undersiden, der det ikke er hull i kula. Enden er limt fast med limpistol, og så er hampen snurret runt opp til toppen. Tråden er limt noen steder oppover, og på toppen. Opphenget er en litt tynnere snor som er limt ned i hullet på toppen. En rød silkesnor er knyttet på til slutt.

Her kan du bruke:
- vattkule 40 mm, varenummer 34000041
- hamp natuer, varenummer 74706006
- satinbånd 3 mm, varenummer 81103047
- hamp natur 1,5 mm, varenummer 74706003



Fjerde idè er hvite juletrær. En kjegle er dekket med fjær, startet nederst og limte fjærene lagvis oppover, med limpistol. Disse er også fine med grønne fjær, barna er ofte litt mer glad i farger enn vi voksne er.

Her kan du bruke:
- fjær 15 stk, varenummer 79012802
- pappkjegle, varenummer 18170507


Femte idè er en fin julegave til en garnglad bestemor; julekuler som ser ut som garnnøster. Her er det brukt samme vattkule som på hampkulene og bokengelen, og så er det surret tykt ullgarn rundt. Garnet er festet med limpistol i hver ende, og opphenget er limt ned i hullet i vattkula. 

I flere av forslagene her er det nevnt limpistol. Visste du at det finnes en limpistol som ikke blir så varm at du får brannsår av limet? Fint til både voksne og barn, og denne har varenummer 29917990.

Her kan du bruke:
- vattkule 40 mm, varenummer 34000041
- hamp natur 1,5 mm, varenummer 74706003


Til idè nummer seks trenger du muligens ikke handle noe i det hele tatt. Restegarn i rødt, grått eller hvitt funker, og innmaten er en dorull. Dorullen er delt i fire, og så er det knyttet garn rundt. Garnlengdene er omtrent 20 cm, og legges dobbelt. Løkken i enden legges utenpå dorullen, og begge endene dras på innsiden av rullen, og ut igjen gjennom løkken.


Det sjuende forslaget i rekken har definitivt mest sjarm. Stearinlys med bilde av barna! Dette er enklere enn det ser ut til, her er det brukt overføringsark som er laget for akkurat dette. Bildet skrives ut på arket i en vanlig skriver. Klipp ut bildet, gjerne med litt runde hjørner, og legg det i vann i et minutt. Baksiden på arket vil da slippe taket, og den hvite framsiden kan legges på lyset. 

Her kan du bruke:
- overføringsark til lys, varenummer 11900212


Forslag nummer åtte er snøkuler. Snøkuler hører jula til, og det går an å lage slike selv av syltetøyglass. Her er trikset på fylle vann og glitter i glasset, og lime pynten fast under lokket før du setter det på. Kan fylles med nisser og julepynt, eller som her; et juletre av blåbærlyng. Dette er fasinerende for barna, både å lage og å se på.

Her kan du bruke: 
- sølvglitter, varenummer 91044202


Nest siste idè er også fasinerende for barna. Her er det nemlig brukt sukker for å lage denne glitrende lysestaken. Blankt lim i et solid lag er penslet på et syltetøyglass, og så er det drysset på hvitt sukker. Når dette tørker glitrer det i lyset. Bruk en blonde eller et bånd på toppen for å skjule "gjengene" på glasset.

Her kan du bruke:
- UHU universalim uten løsemidler, varenummer 29200001


Sist på lista er det telysstaker. Disse er frostet med spray, og dekorert med gnikkiser. Gjør rent et syltetøyglass slik at det ikke er fett og limrester på det, og spray på et lag med spray. Det er lurt å ta det med ut på trappa, og det går helt fint i kuldegrader så lenge glasset og sprayen har romtemperatur. Klipp ut det gnikkemerket du vil ha, legg det der du vil ha det på glasset, og gnikk på fremsiden med pinnen som følger med i pakken. 

Her kan du bruke:
- spraylakk frosting, varenummer 01055923
- ark med adventsgnikkiser, varenummer 65011059

Lag kakao, server pepperkaker, og ha det hyggelig. Det viktigste er å gjøre noe sammen. 
Gledelig jul!

Sissel

torsdag 11. desember 2014

Glassvaser med hamp


At noe så enkelt, kan bli så kult! Igjen har jeg brukt disse glassflaskene som ligner litt på gamle melkeflasker. De er passe store, og kan fint brukes som vaser.

3 enkle glassflasker var utgangspunktet, og ved hjelp av limpistol limte jeg fast hamp og utklipte designfiltbokstaver. Jeg vil anbefale limpistol her og ikke vanlig hobbylim. Hampen er litt stiv å jobbe med, men sammen med smeltet lim, sitter den som støpt på glasset.


Materialer jeg har brukt:
Hamp
Designfilt
Limpistol og lim
Glass

Til neste gang - ta vare på deg selv!