Sider

onsdag 30. juli 2014

Lær mer ... Gouachefarger

Gouache var opprinnelig et begrep som ble brukt så tidlig som 16. århundre, selv om teknikken er vesentlig eldre. Det ble brukt så tidlig som det 14. århundre i Europa.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Gouache - også kalt plakat maling - er en svært pigmentert ugjennomsiktig vannfarge. Bindemiddel som brukes i gouachemalerier er vanligvis dekstrin; behandlet (potet) stivelse som har en utmerket vannløselighet. På grunn av den lille mengde av bindemiddel i kombinasjon med det høye pigmentnivået, ha et tørt gouachemalerier et matt utseende med intense og dekkende farger. Dextrin gjør malingen tiksotropisk; det vil si at hvis malingen står urørt er konsistensen tykk. Men hvis malingen blir beveget, enten ved omrøring eller risting, blir det tynnere. På grunn av denne egenskapen flyter gouache ut når du maler slik at tynne jevne lag kan påføres. For å unngå sprekkdannelse i malingslaget, må det ikke påføres for tykke lag. Gouache tørker raskt.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Gouache kan påføres på hvilken som helst fettfri og et noe absorberende underlag, slik som papir, papp og tre. Gouache brukes vanligvis på papir. Siden vanlig tegnepapir har en tendens til å raskt bølge seg under påvirkning av vann, er det best å bruke akvarellpapir. Gouache er ikke vannfast når den er tørr; arbeidet forblir derfor følsom for fuktighet.

Talens Gouache Extra Fine serien har blitt satt sammen med stor omhyggelighet, og tar hensyn til alle muligheter - for både profesjonelt bruk og undervisningsbruk.
Bildet er lånt fra Royal Talens
 Malemiddel til gouache
En rekke malemidler er tilgjengelige for å bruke med gouache. I tillegg til de produkter som er utviklet spesielt for gouache, for eksempel Talens Gouache ferniss og Talens Gum arabic, kan Talens Ox gall også være nyttig.

Ox Gall
Ox gall kan brukes til å avfette underlaget for så å forbedre heftingen av malingen og å forhindre perler. Ox gall blir brukt til å muliggjøre hefting vannbasert maling på en fettet underlag. Noen ganger produserer akvarell- eller gouachemaling perler på papiret fordi området på papiret er fettete. Dette kan være forårsaket av fett fra huden vår papiret får når vi holder det. Perler kan lett unngås ved å legge en liten mengde Ox gall til malingen. Dette reduserer overflatespenningen på malingen som gjør det lettere for malingen å flyte. Kun legg til så mye som er nødvendig; for mye Ox gall kan føre til at malingen og derfor fargen vil trenge gjennom underlaget for dypt.

For en mer levende og mer ujevnt maling lag, kan Gum arabic legges til gouache. Dette reduserer den tiksotropiske egenskapen og følgelig flyten av malingen.

Gouache ferniss
Bildet er lånt fra Royal Talens
Gouache ferniss blank eller matt beskytter gouachemalingen og gjøre den mindre sårbart for fuktighet. Hvis en matt ferniss anvendes, eller en blanding av matt og glanset ferniss, må fernissen først ristes før bruk for å fordele matteringsmiddel jevnt i den. Ferniss skal påføres i en retning. Dette forhindrer eventuelle forskjeller i glans i kunstverk.

Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...

Til neste gang - ta vare på deg selv!

lørdag 26. juli 2014

TIPS! Å male med akryl i sommervamen


Å male med akryl ute i den varmen vi har hatt i Norge denne sommeren kan by på utfordringer. Malingen tørker fortere enn jeg klarer å male. Men det ser jeg på som et luksusproblem, for hvem vil vel ikke ha en slik drømmesommer som nå igjen? :)

Når det er varmt tørker malingen fort selv om man har laget seg et lite skyggefullt område under en parasoll.

Men fortvil ikke, det er hjelp å få. Ved å tilsette malingen litt retarder kan du forsinke tørkeprosessen samtidig som du får en mer smidig maling. Så fortsett å kos deg med maling utendørs. Nyt sommeren, luktene, lydene, lyset - og la deg inspirere.

Fortsatt god sommer og kreativ hilsen fra Mariann S

torsdag 24. juli 2014

onsdag 23. juli 2014

Lær mer ... Akvarellfarger

Akvarellmalerier er kjent allerede fra oldtiden, blant annet fra egyptiske veggmalerier. I middelalderen ble akvareller også brukt som bokillustrasjoner.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Akvarellmaling kommer i tuber eller i fast form. Den selges enkeltvis eller som hel eller halv pans som det kalles på fagspråket. Det er en smakssak hva man vil bruke, men for nybegynnere kan det være praktisk å starte med et av de mange ferdige skrinene som finnes på markedet. Noen av fargene er transparente mens andre er mer opake (dekkende). De forskjellige betegnelsene på malingen er enten «Study» eller «Artist». Forskjellen på disse bortsett fra prisen er mengden av pigmenter som er brukt i fargen.

Akvarellmaling er fremstilt av fargepigmenter og gummi arabicum. Og tynnes med vann på en palett før maling. Pigmentene har blitt meget finmalt.  Jo finere malt, jo mer transparent farge. I teorien kan du bruke akvarell til å male på alle typer papir, selv om de beste resultatene oppnås ved å bruke akvarellpapir. Akvarellpapir har en spesiell overflateliming, vanligvis av gelatin. Her har også gramvekten på papiret noe å si. Jo høyere gramvekt papiret har, jo mere vann kan brukes uten at papiret bulker seg. Et godt tips er også å tape opp papiret på en plate med maskeringstape før du væter papiret.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Å male på tørt eller vått papir
Ved å male på tørt papir blir effekten av akvarellmaling helt annerledes enn når den påføres på papir som først er blitt fuktet. Fargeseksjoner på tørt papir er klart avgrenset når tørr. Flytende fargeseksjoner og fargeoverganger kan lages hvis akvarellpapir har blitt gjort våt. Optiske blandinger er skapt ved å bruke en ny farge over en annen farge som allerede er tørr.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Malemiddel til akvarell
Til akvarellmaling er en rekke malemidler tilgjengelige for bruk under maleri eller for å beskytte et verk.

Liquid Masking Film
Hvit maling brukes vanligvis ikke i akvarellteknikken. De stedene på maleriet som må være hvit blir rett og slett ikke malt på, eller fuktet på forhånd. Men noen ganger, i løpet av arbeidet, kan maling ved et uhell kommer inn på disse områdene, og den uønskede maling kan ikke bli vasket helt bort med vann. For å unngå dette kan du bruke Talens Liquid Masking Film. Dette er et produkt basert på lateks (naturlig gummi). Når det er tørt kan det ganske enkelt males over. Når maleriet er ferdig og malingen tørket, kan Liquid Masking Film bare skrubbes bort fra papiret ved hjelp av en (ren) finger eller et viskelær. Da kommer det hvite på papiret tilsyne igjen. Maskeringsfilmen kan også brukes over en farge som allerede har tørket slik at dette kan bli synlige igjen senere. Jo lengre Liquid Masking Film forblir på papiret jo bedre sitter den fast. Det er derfor best å fjerne maskeringsfilmen i løpet av få dager.

Ox Gall
Ox gall er et medium som selges spesielt for akvarellarbeid, den gjør at malingen strømmer mer fritt. Noen ganger produserer akvarell- eller gouachemaling perler på papiret fordi området på papiret er fettete. Dette kan være forårsaket av fett fra huden vår papiret får når vi holder det. Perler kan lett unngås ved å legge en liten mengde Ox gall til malingen. Dette reduserer overflatespenningen på malingen som gjør det lettere for malingen å flyte. Kun legg til så mye som er nødvendig, da for mye Ox gall kan føre til at fargen vil trenge gjennom underlaget for dypt.

Gum Arabic
Litt Gum Arabic blandet med vann gjør malingen mer glansfull og mindre rennende. Den gjør også malingen mer fyldig og er derfor nyttig når du skal male detaljer, og da spesielt når du ønsker å bygge opp mørke farger.

Water Colour Varnish Matt
Det er vanligvis ikke nødvendig å fernissere et akvarellmaleri. En akvarell er normalt innrammet bak glass med syrefri passepartout eller forseglet på annen måte. Men hvis det er noen grunn til å gi er en akvarell maksimal beskyttelse mot fuktighet, for eksempel mot fuktige fingre, vil en ferniss være tilrådelig. Water Colour Varnish Matt ristes før bruk for å fordele den jevnt over hele fernissen. Det skal påføres i ett lag, og i én retning for å sikre en jevn overflate.

Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...


Til neste gang - ta vare på deg selv!

fredag 18. juli 2014

Sjablonger og spraymaling


Å lage et bilde med sjablonger og spraymaling kan være enklere enn du tror.

Her var utgangspunktet et lerret på 80x80 cm som jeg hadde brukt i kursammenheng for å vise hvordan man på forskjellige måter kunne lage tekstur i bildet ved å bruke diverse materialer.

Jeg malte over hele lerretet med hvit akrylmaling og lot det tørke. Så sprayet jeg med Amsterdam akrylspray, men passet på at det fortsatt var mange lyse felter på lerretet igjen. Jeg bygget så opp sommerfuglbildet ved å legge sjablonger på og spraye. Jeg fjernet sjablongen og sprayet lett over bildet igjen. Som du ser har jeg brukt mest blå, lilla og rosa. Så la jeg sjablongen på igjen og sprayet. Ved å gjøre dette flere ganger får du sommerfugler i forskjellige fargenyanser. Til slutt brukte jeg den flotte skriftsjablongen og "dabbet" på farge med svamppenselen.

Pass på at du ikke bruker for mye maling da det er lett for at malingen vil skli inn under sjablongen.





Selv om Amsterdam spraymaling er akrylbasert kan det være lurt å spraye ute eller i et godt ventilert rom. På bildet her ser du noen sjablonger jeg har laget selv. Det vil jeg vise hvordan du kan gjøre i et annet innlegg her på bloggen.


Bruk gjerne to farger når du sprayer på sjablongen.


Og her er det ferdige bildet. Fin leveregel ikke sant? :)


Passe sommerlig bilde til utestua.
Neste blogginnlegg fra meg blir også med sjablonger og spraymaling.

Materialliste:
Amsterdam akrylspray
Amsterdam akrylmaling
Lerret
Sjablonger
Sjablongsvamp
Sjablongkost

Ha en fortsatt fin sommer til så lenge!
Mvh
Mariann S

Kort

Jeg har tatt utgangspunkt i dies fra Sizzix serien; Life made simple by Rachael Bright. Diesene egner seg spesielt godt til Project Life/lommescrapping, men passer også veldig godt til dekor på kort.

Kortene jeg har laget her måler 3"4". 

Dette første har fått en alv stanset ut med en av juli-nyhetene fra Marianne Design;  (LR0324) Creatable - Fairy -magic 39990324. Teksten er et stempel jeg har laget selv med Imagepac Stampmaker.



Det neste kortet har fått chipboardstjerner til pynt. 




Disse søte  #stemplene er veldig anvendelige:



Studiolight Paperpad 15x15 - Nr. 7 29018007
Sizzix Basics 39999747

onsdag 16. juli 2014

Lær mer ... Akrylfarger

Å male med akrylmaling har få tekniske begrensninger. Malingen fester seg til en hvilket som helst underlag, forutsatt at de er støv og fett-fri, og (litt) absorberende. Adhesjonen mellom de ulike lag av akrylmaling er utmerket, og malingen kan tynnes vekselvis med vann, ren eller blandet med et malemiddel.

Det fantastiske feste malingen har er på grunn av bindemidlet, en dispersjon av mikroskopiske akrylharpikspartikler i vann. I tillegg til tradisjonelle maleteknikker, er akrylmaling godt egnet til blandede teknikker. Utallige materialer kan kombineres i malingen, eksempelvis sand, stein, sagflis, tre, tekstiler, papir, etc. Takket være bindemiddel, er akrylmaling også ideell for veggmaleriene på nye vegger. Unntaket er fersk betong og gips som er basisk, da vil en ren akrylharpiks gjøre underlaget resistent.

Akrylmaling er vanntett og fuktregulerende når den har tørket. Hvis en hvit bunn er ønskelig, må underlaget være grunnet med Gesso eller modelleringspasta. Produkter som er basert på en akrylharpiksdispersjon bør brukes ved temperaturer over 10 grader og oppbevares frostfritt.

Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube.
Acrylic Binder
Acrylic binder er en tykk væske og melkehvitt når det er vått, men tørker fargeløs og gjennomsiktig. Bindemiddelet kan anvendes for ulike formål. Når den blandes med pigment blir det maling. Den kan også brukes som et lim for kunstverk basert på blandede teknikker. Ved sterkt sugende underlag (for eksempel vegg og papp) anbefales det først å bruke bindemiddel som en grunning før du starter på et maleri eller skal behandle underlaget ytterligere. Også når du forbereder vevet tekstil er det best å først forhåndsgrunne det med bindemiddel. Dette forsegler maskene i stoffet og så stopper Gesso fra å passere gjennom duken.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Gesso
Gesso blir generelt brukt til grunning på underlaget, og er i likhet med akrylmaling laget på basis av akrylharpiks. Sammensetning er imidlertid annerledes enn i akrylmaling. Gjennom en bestemt kombinasjon og dosering av tørre råvarer, er malingsfilmen mer åpen (porøs) når den er tørr. Dette vil gi optimal heft, ikke bare maling basert på vann, men også for oljemaling.

Gesso kan blandes med akrylmaling, uansett blandingsforhold. Da gesso inneholder pigmentet hvit, blir en farge lysere ved blanding. Talens Gesso er tykkere enn de fleste andre gesso som er tilgjengelige. Dette gir fordelen med at malingen blir mer ugjennomsiktig så færre lag må brukes. I tillegg beholder akrylmalingen en god viskositet når den blandes med tykk gesso.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Modeling Paste
Modeling paste er laget ved hjelp av den samme formelen som gesso, men tilsettes mer fortykningsmiddel for å gjøre malepastaen mye tykkere. Pastaen kan blandes i akrylmaling, uten begrensing, til en meget deigaktig maling. Fargen blir lysere ved å plante i malapastaen da den inneholder hvit pigment. Malepastaen kan brukes alene til å lage relieff, og kan males over med alle typer lakk som er basert på vann. Hvis malepastaen er brukt for å gi struktur til et kunstverk med store forskjeller i tykkelse, er det anbefalt å blande pastaen med ca 20% (Extra) Heavy Gel Medium. Dette for å unngå sprekker pga krymping under tørking.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Acrylic Mediums og Gel Mediums
De ulike malemidlene, som varierer fra tynn væske til meget tykke, er basert på akrylharpiks. Den viktigste forskjell fra akrylmaling er at malemidlene ikke inneholder noe pigment; de er melkehvite når våt og fargeløs og gjennomsiktig når tørt. De kan brukes i kombinasjon med maling, men også alene for å lime ulike materialer. Malemidlene er vanntett når tørr.

Malemidler kombinert med akrylmaling påvirker egenskapene til malingen:
- Når malingen blir laget, tilsettes akrylharpikspartikler de andre ingrediensene som en vannaktig dispersjon. Etter at malingen er tørr, dvs. når vannet er fordampet, blir pigmentene omgitt av en beskyttende akrylharpiksfilm. Vann er derfor en del av malingen. På grunn av at vann fordamper, mister malingen noe av sitt volum. Dette resulterer i et (delvis) tap av penselstrøk.

- Bindemiddelet er melkehvitt vått, men fargeløs og gjennomsiktig når tørt. Som et resultat av dette, tørker akrylmaling noe mørkere.

- Tørketiden er forholdsvis kort, men det er avhenging på temperaturen og luftfuktigheten.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Acrylic Medium Glossy og Matt
Akrylmaling kan enkelt fortynnes med vann. Hvis malingen fortynnes med en stor mengde vann blir det imidlertid svært lite akryl igjen på overflaten; pigmentene blir derfor ikke tilstrekkelig beskyttet, og kan forsvinne. I slike tilfeller er det tilrådelig å tynne malingen med flytende malemiddel med akryl, spesielt hvis det dreier seg om det siste laget. Med slikt malemiddel blir det tilsatt ekstra akryl i malingen som bidrar til å beskytte pigmentene. Malemiddel med akryl gjør det også enklere å lage fargeoverganger hvis vått-i-vått teknikk er brukt i tynne lag. Malemiddelet gjør fargen mer gjennomsiktig og, avhengig av malemidlet som benyttes, mer skinnende eller mattere.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Gel Mediums Glossy og Matt
Dette malemiddelet kommer i tre forskjellige tykkelser: Gel Medium, Heavy Gel Medium og Extra Heavy Gel Medium. Tykkelsen varierer fra omtrent lik tykkelse som maling til meget tykke. Som med akrylmaling, mister dette malemiddelet også volumet under tørking. Jo tykkere malemiddel, jo skarpere penselstrøk etter tørking. Hvis en akrylmaling ble blandet med slikt malemiddel, vil skarpheten av penselstrøk etter tørking avhenger av hvilken type av malemiddel anvendes, så vel som tilsatt mengde.

Dette malemiddelet gjør fargene mer gjennomsiktig. Ved å velge enten blank eller matt, kan graden av glans påvirkes av malingsblandingen.

Hvis malemiddelet anvendes rent for å lime materialer, kan hvilken som helst tykkelse brukes. For tunge materialer vil en mindre tykk gele gir samme adhesjon som en meget tung gele. For å bevare sårbare materialer slik som papir, for eksempel, er det anbefalt å behandle begge sider med malemiddelet. For å sikre god adhesjon bør også fine materialer som sand, sagflis og ikke-porøse materialer som stykker av glass og stein bør være omgitt i sin helhet av malemiddelet. Bland fine materialer med passe mengde malemiddel for å bevare naturlig utseende og farge når tørr. Det matte malemiddelet vil gi en hvit dis på grunn av matteringsmiddelet hvis tykke lag brukes.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Acrylic Thickening Medium
Fortykningsmalemiddel i akryl ser ut som en gel medium, men det er ikke det! Det har ikke noen limstyrke og kan ikke benyttes ren. Kun en liten prosentandel i akrylmaling vil gi en svært tykk maling, og vil føre til betraktelig skarpere penselstrøk. Ettersom bare en liten mengde kan tilsettes akrylmalingen, forblir fargen praktisk talt den samme. Dekkevne endres heller ikke, og den våte fargen er ikke påvirket. Dette er i motsetning til en blanding med (ekstra) tung gel medium, som reduserer fargen, gjør malingen mer gjennomsiktige og gir en lysere farge av den våte maling når tørr.

Malemiddelet må blandes godt i maling ved hjelp av en malekniv, for deretter å påføres med enten malekniv eller pensel. Det er bedre å begynne med svært lite malemiddel og eventuelt legge til mer slik at ønsket tykkelse opnås. Malingen blir ubrukelig hvis for mye av dette malemiddelet tilsettes. Det vil være vanskelig å legge mer maling for å få til den riktige konsistens. Tilsetningen malemiddelet gjør malingen mattere.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Acrylic Remover
Siden akrylmaling tørker raskt hender det at malingen tørker i penselen, spesielt hvis du arbeider ute i solen. Derfor må penslene holdes våte hvis de ikke skal brukes på en stund. Hvis malingen skulle tørke i penselen, kan dette rettes opp ved hjelp av akryl remover. Dette er et oppløsningsmiddel som oppløser den tørkede akrylen. Hell væsken i en liten glasskrukke til et nivå som vil dekke håret på penselen, og litt av skaftet. La penselen stå i ca 1 time. Etterpå rengjøres den med såpe og vann, og skyll godt med vann.

Ikke sett penslene for dypt i væsen, da dette vil også løse opp lakken på skaftet. Ikke bruk dettet å fjerne malingsflekker fra klær da de fleste tekstiler inneholder syntetiske fibre som kan ødelegges av løsningsmidlet. Akryl remover er biologisk nedbrytbart.

Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube.
Acrylic Retarder
Siden akrylmaling tørker raskt, er det ikke mye tid til å jobbe vått-i-vått. Tørketiden kan forlenges ved hjelp av en retarder (forsinkelser tørkingen). Det kan tilsettes opp til et maksimum på 5%, noe som kan føre til at tørketiden økes opp til et maksimum på 20%. Retarderen også forbedrer flyteevnen på malingen, slik at det er lettere å få til gradvise fargeoverganger.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
 Acrylic Varnish Glossy og Matt
Ferniss for akrylmaling består generelt av harpiks oppløst i et oppløsningsmiddel. Fernissen skal beskytte malinglaget mot atmosfærisk forurensning og bestemme glansen på arbeidet. En god ferniss må være reversibel. Det vil si at, for eksempel, hvis en gjenopprettelse skal det alltid være mulig å fjerne fernissen med et løsningsmiddel uten å skade malingslaget, også etter mange år.

Når du benytter en ferniss, spiller en rekke faktorer inn.
Når påføring av ferniss pågår må du passe på at alt (maling, ferniss, pensel og brett) har romtemperatur. Hvis et maleri er tatt ut fra et kaldt til et varmt rom for å få påført ferniss, kan kondens dannes på kalde overflater. Fuktighet vil da bli forseglet i fernissen som resulterer i en hvit tåke inne i filmen. Enda viktigere, fuktigheten kan føre til at ferniss perler seg og redusere feste. Perling kan også oppstå hvis malingslaget er for mye forseglet, for eksempel ved at dette inneholder en stor del av bindemiddelet (malemiddel, olje). For å unngå dette er det lurt å tørke maleri med et klut med litt white spirit først. Etter at white spirit har fordampet påføres fernissen.

Hvis en matt ferniss brukes, må fernissen påføres i en retning for å få en jevn overflate. Dette er også tilfelle hvis en blanding av blank og matt ferniss brukes når en mellomliggende grad av glans er ønskelig. Det viktig at ferniss med et matteringsmiddel blir påført i ett lag. Dette for å hindre forskjeller i glans og stripedannelse. Derimot hvis matt ferniss blir påføres med en sprayboks, kan dette gjøres i flere lag.

Ferniss for akrylmaling er en blanding med silica (tilsvarende fint pulverisert glass) som synker i fernissen. Derfor må ferniss alltid bli ristet godt før bruk.

Bildet er lånt fra Royal Talens.

Oljemaling på akrylmaling
Et tykt lag med akrylmaling er ikke veldig porøs og er svært elastisk. Dette gjør malingen uegnet som underlag for oljemaling. Likevel er det mulig å male med oljemaling på akrylmaling hvis en av følgende metoder følges:
- Tynn akrylmaling med vann, og lage en tynn grunning på et universelt forberedt underlag. Universelt fremstilt betyr at grunningen er egnet for adhesjon av både oljemaling og vannmaling (som kan tynnes ut). Det er nå mindre akrylharpiks for hvert enkelt malt område. Etter vannet er fordampet, blir malingsfilmen tilstrekkelig porøse og oljemaling kan feste seg i laget med akrylmaling. Når oljen trenger gjennom akrylmaling kan det feste seg til det forberedte underlaget.

- Bruk gesso i stedet for hvit akrylmaling ved grunning. For å få oljemalingen til å feste seg på akrylmalingen må hver farge blandes med tilstrekkelig mengde gesso.

Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube.

Amsterdam All Acrylic har 4 serier ute:
Amsterdam Expert (bildet er lånt fra Royal Talens)
Amsterdam Standard (bildet er lånt fra Royal Talens)
Amsterdam Markers (bildet er lånt fra Royal Talens)
Amsterdam Spray paint (bildet er lånt fra Royal Talens)

En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...

Til neste gang - ta vare på deg selv!

tirsdag 15. juli 2014

Gjenbruk med Amsterdam akrylspray

Ingenting gjør meg gladere enn masse farger rundt meg! Det trenger ikke være store flater med med farge, men klatter her og der ... som for eksempel blomsterpotter.

Disse blomsterpottene fant jeg i skapet mitt. Noen var virkelig kjedelige i fargen, og andre fargeløs metall. Amsterdam akrylspray ble løsningen. Herlige lysekte farger som tåler sol uten å falme, og gir nydelige intense farger.

Jeg hadde også en sort lyslykt stående i en krok. Sjeldent brukt ... men med en skikkelig knall farge, lyser den opp hele uteplassen min. Jeg blir glad hver gang jeg ser lykten!

Som alle andre spraybokser, må også disse ristes godt før bruk. Tuva tok jobben alvorlig, og fikk gleden av å spraye den første blomsterpotten. Noe stor boks for små hender, men det gikk.

Jeg har sprayet en del tidligere, og stort sett alltid har jeg fått "fin" rennende maling. Denne akrylsprayen derimot kunne jeg bruke mye på ett og samme sted før noe rant! Det var utrolig lett å få på et fint dekkende lag uten rennende maling.

Litt på skøy sprayet jeg også to bulkede brusbokser. De ble litt kule ute på hagebordet.

TIPS!
Etterarbeid/rengjøring:
Når du er ferdig med å bruke en sprayboks, er det viktig å snu boksen på hodet og spraye ut alt som ligger i dysen og den tynne slangen nede i boksen. Dette for å unngå at boksen tetner. Det er også smart å ta av dysen på toppen og skylle den godt. Amsterdam akrylspray fjernes lett med vann så fremt den ikke har tørket. Dyser er litt forbruksvare, så ikke forvent at en dyse vil holde "for evig og alltid".

Det jeg gjorde for å "spare" på dysene var å bruke samme dyse på alle disse fargene. Når jeg skiftet farge, brukte jeg samme dyse og sprayet litt på bakken for å få bort den forrige fargen. Dette går glimrende både fra lys til mørk farge, og omvendt. Da hadde jeg et forbruk på 1 dyse, istedenfor flere.

Fargene jeg brukte er 105 Titanium white, 267 Azo yellow lemon, 276 Azo orange, 399 Naphthol red deep, 522 Turquoise blue og 572 Primary cyan.

Lurer du på hvor disse fantastiske akrylsprayene kan kjøpes?
Sjekk her eller ring: 55 55 32 10.

Tidligere innlegg som omhandler Amsterdam akrylmaling på spray:
Små metalltavler
Peace!
Love is lust

Materialer jeg har brukt:
Amsterdam akrylspray

Til neste gang - ta vare på deg selv!