Sider

mandag 30. juni 2014

o herlige sommer

Sommer, sol og og late dager...

det må være stikkordene for inspirasjonen til dette kortet.

Et ungt par fylte begge 40 år og da jeg kom over dette motivet via Pinterest av et par under avisen, ja så MÅTTE det bare bli et kort ut av det.


Og følg med snart er de søte #stemplene jeg har laget i samarbeid med Global Hobby og kunst og Staz å finne i butikkene:


Tallene er stanset ut med dies fra Marianne design, og den runde peblesen har jeg laget med en tekst stemplet med egendesignet stempel laget med Imagepac Stampmaker 39880001.


Vannsprut har det også blitt her på kortet mitt. Har spinket og spart på disse tåreformede epoxy-stickersene i restekassen min i årevis. De har som dere ser ligget så lenge at de har gulnet litt, men da synes de bare bedre på kortet ;-)


Studiolight Paperpad 15x15 - Nr. 2 29018002
Studiolight Paperpad 15x15 - Nr. 3 29018003

fredag 27. juni 2014

Paracords - sommerens armbånd?

Sommeren er her og da er det kult med fargerike armbånd i makramé! Tuva og jeg har sittet inne i regnværet og laget armbånd av Paracords i dag. Eller fallskjermsnorer som det heter på norsk.

I tillegg til armbånd ble det noen glassting også, samt et buksebelte til Tuva.

Kristine har tidligere laget noen armbånd, og vist steg for steg makramé. Innlegget finner du her.

Vi laget mest helt vanlige armbånd, men klikkspenner og snorlås. Fargerike og herlige!

En gammel klokke med ødelagt reim fikk ny med disse snorene. Nå mangler det bare å få byttet batteri så kan denne brukes igjen.

Kompass er kult! Tuva skal ha med denne i Rondane i sommer.

Belter er kult, og dette beltet perfekt i følge eieren. Favorittfargene er på plass, så nå skal buksene holde seg oppe.

Med mange meter snor liggende i alle regnbuens farger, må en jo leke seg litt. En utrolig kjedelig vase ble spenstig med røffe snorer, og de to glassflaskene likeså.




Materialer jeg har brukt:
Klikkspenner
Snorlås
Kompass
Karabinkrok
Karabinlås
Klokke- privat
Glassflaske - privat

Til neste gang - ta vare på deg selv!

onsdag 25. juni 2014

Lær mer ... Bindemiddel

Bildet er lånt fra Royal Talens
Pigmenter i forskjellige typer maling er tilnærmet like og bestemmer fargen, lysekthet og opasitet av malingen. Alle andre egenskaper til en maling er bestemt av bindemiddel.

Linolje (Linseed oil)
Linolje er presset fra frøene til linplanten, og har i mer enn 500 år vært det viktigste bindemiddelet i oljemaling. Det er en såkalt tørkende olje. Andre oljer kan gi mindre holdbar maling, noen kan gjøre malingen mørkere eller forlenge tørketiden. Det er dessverre ingen olje som er optimal for ønsket egenskap. Derimot har det blitt påvist gjennom tidene at linolje har den beste kombinasjonen av egenskaper.

Linfrø mørkner hvis den oppbevares i mørket, også etter tørking. Fargene på et oljemaleri kan derfor også blitt mørkt hvis det oppbevares i mørkt. Hvis vi plasser maleriet tilbake i dagslys vil oljen blekne igjen og de ​​opprinnelige fargene kommer tilbake. Linolje er ofte lagret i flasker, og pakket i pappesker for beskyttelse under transport. Hvis oljen blir lagret i en lang periode er det tilrådelig å fjerne flasken fra pakken og legg den i lyset. Da linolje gulner etter en tid, blir det ofte erstattet av Saflorolje eller valmueolje, spesielt for hvit maling.

Saflorolje og linolje
Bildet er lånt fra Royal Talens
Saflorolje/Valmueolje (Poppy olje)
Saflorolje ekstraheres ved å presse frøene til blomsten Saflor, og er en såkalt semi-tørkende olje. Med tiden har denne oljen i stor grad erstattet den mye dyrere valmueoljen. Kjemisk er begge oljene praktisk talt identiske og dermed sammenlignbare i bruk. Saflorolje gulner mindre enn linolje, men tørketiden er lengre og oljen danner en lakkfilm på malingen. Lag med maling etter bruk av hvit maling basert på saflorolje kan sprekke. Malingen kan også få problemer med å feste seg ordentlig. Det er kan derfor lurt å begrense bruken av hvit maling basert på Saflorolje til avslutningsfasen av maleriet.

Gummi arabikum (Gum arabic)
Bildet er lånt fra Wikipedia
Gummi arabikum er en harpiksaktig gummi, laget av et bestemt type akasietre som vokser i Afrika, Asia og Australia. Den beste kvalitet kommer fra Sudan og Senegal. Et hakk blir skåret inn i barken på treet. Harpiksen renner ut, størkner og blir deretter 'plukket'. Harpiksen blir deretter oppløst i vann og smuss fjernes. Det er denne væsken som brukes som bindemiddel for vannfarger. Gummi arabikum forbedrer festeevnen til høyabsorberende underlag, og tørker på noen få timer. Den forhindrer også at fargene flasser av. Fargene får litt glans av dette bindemiddelet, men dekkevnen reduseres. Gummi arabikum kan tynnes med vann.

Akrylharpiks (Acrylic varnish)
Bildet er lånt fra Royal Talens
Akrylharpiksen består av en blanding med mikroskopiske, syntetiske harpikspartikler i vann. Harpikspartiklene svever i vannet, og de oppløser seg ikke. Partikkelstørrelsen er 0,1 til 0,5 mikroner (en mikron = 1/1000 mm). Etter hvert som vannet fordamper kommer partiklene nærmere hverandre. Partiklene binder seg sammen når de berører hverandre, og danner en sammenhengende syntetisk film. En syntetisk harpiks i vann er melkehvit, men både fargeløs og gjennomsiktig når den er tørr.

Harpiks i akryl maling er vanligvis termoplast. Det vil si at en tørket malingsfilm blir mykere jo mer temperaturen stiger. På grunn av termoplastens egenskap i akrylmaling, er det sterkt anbefalt å ikke plassere de malte overflatene av malerier mot hverandre. Maleriene kan klebre seg til hverandre så mye at de ikke kan tas fra hverandre uten å skade malingen.

Dekstrin

Bildet er lånt fra Royal Talens
Dekstrin er en stivelse (stammer som regel fra potet) oppløst i vann for å danne et flytende bindemiddel. Dekstrin er følsom overfor nedbrytning, så for å sikre holdbarheten av maling basert på dekstrin må konserveringsmiddel tilsettes. Dekstrin gjør maling tiksotropisk. Det betyr at malingen tykner når den står i ro. Når malingen beveges, enten ved omrøring, risting eller presset fra tuben, blir den tynnere. Det er derfor gouache flyter ut når du maler slik at tynne jevne lag kan påføres.

Kaolin
Bildet er lånt fra Royal Talens
Dette bindemiddel er en meget fin porselensleire. Det blir også referert til som plastisk leire. Ved å blande kaolin med vann, lages en fin leire slik at tørre pasteller beholder pigmentene. Kaolin kan også brukes som en fortynner i maling. 

Voks
Bildet er lånt fra Royal Talens
Opprinnelig insektvoks (bivoks) ble brukt. I dag har disse som regel blitt erstattet av syntetiske voks, inkludert parafin voks.

Mineraloljer
Bildet er lånt fra Royal Talens
Mineraloljer kommer fra råolje. Dette er ikke-tørkende oljer som er klar og fargeløs.

Skjellakk
Bildet er lånt fra Royal Talens
Skjellakk er et harpiksaktig sekret fra en lus funnet i ulike typer trær i India og området rundt.. Sekretet blir skrapt av grenene, tørket og deretter solgt som flak. Skjellakk kan bare oppløses i vann dersom vannet er alkalisk. Produkter basert på skjellakk er derfor uutslettelig i vanlig vann fra springe, når alt er tørt. 

Alkydharpiks
Bildet er lånt fra Wikipedia
Alkydharpiksen er en syntetisk harpiks som er fremstilt ved hjelp av olje, f.eks linfrøolje eller soyaolje. Siden alkydharpikser inneholder olje, er de utsatt for gulning når utsatt for lys. En kombinasjon av soyabønneolje og alkydharpiks gir minst gulning, men også den mest kostbare. Som bindemiddel for alkydharpikser brukes vanligvis white spirit.


Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...

Til neste gang - ta vare på deg selv!

onsdag 18. juni 2014

Lær mer ... Fra pigment til akrylmaling


Å lage akrylmaling av tørre pigmenter en fargesterk opplevelse!

Det høres kanskje rart ut å si at man river pigmentene og de fleste ser vel for seg en aller annen form for en rive som man for eksempel river gulrøtter med, men det er ikke akkurat slik det foregår. :)


Med en glass- eller steinløper blander og knuser en pigmentene sammen med binder og retarder. Og ved å rotere løperen med en åttetallsbevegelse på marmor eller glassplaten bearbeides pigmenter og bindemiddel til en jevn blanding. Det å få en god og smidig maling kreves at man prøver seg litt frem med hvor mye bindemiddel som skal til. Men en grei regel er at det er like mye bindemiddel som pigmenter. Du vil likevel merke at noen pigmenter er lettere å rive enn andre og noen trenger litt ekstra bindemiddel for å få den rette konsistensen.



Når så malingen har fått den rette konsistens fyller du malingen over på tuber eller bokser alt etter hvor mye du lager i gangen.


Når jeg tar maling fra tuben ned på paletten for å male pleier jeg å tilsette litt ekstra medium i malingen. Du kan bruke hvilket som helst akrylmedium. Om du velger matt eller blank medium avhenger av om du vil gi malingen litt glans eller om du vil ha en mattere overflate. Om du har laget malingen litt for tørr kan du alltids tilføre binder eller retarder i malingen når du blander ut på paletten.


Hva du har igjen for å lage din egen maling?
Du får en ren maling som er proppet med pigmenter - en maling med kunstnerkvalitet. Og opplevelsen av å stå der med alle de fargesterke pigmentene som sakte men sikkert omdannes til maling gir en utrolig glede.

Du vil trenge tørre pigmenter, akrylmedier/retarder, bindemiddel, palettkniver, samt en marmor eller en glassplate og en glassløper for å rive pigmentene på. Tomme tuber eller tette bokser til å oppbevare malingen i.

Så håper jeg du ble fristet til å prøve :)


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...

Lykke til!
Mvh Mariann S Sæbjørnsen

torsdag 12. juni 2014

StudioLight og tre designere


Vi i designteamet som driver med papirhobby har ganske ulik stil. Hva skjer når vi alle tre får utdelt samme mønsterblokk fra StudioLight? Ingen fikk se hverandres resultat før alle var ferdig ...

Nå, hva synes du?

Camilla
Jeg tok utgangspunkt i et par gule ark fra StudioLight blokka som jeg syns var så sommerlige og herlige. Jeg synes det er moro å lage egen pynt, og har lenge hatt litt dilla på vimpler i ulike størrelser og fasonger - en kjempefin måte å bruke restepapir og mulighetene er mange. Jeg ville gjerne la mønsterpapirene få komme godt fram og har derfor latt dem dominere og lagt til enkle pynteelementer.



Wenche
Jeg har laget et dåpskort og synes rosafargene i disse arkene er helt herlige. Skoene er stanset ut med dies fra Marianne design og embosset med hvit strukturpasta.




Mona
Jeg har fått dilla på lommescrapping, og StudioLight-arkene er perfekte til dette. De har herlige fargekombinasjoner som passer min stil bra. Sammen med Wycinanka chipboardene, gnikkis, litt washitape og bånd blir det personlige albumsider. Chipboardene er farget med Pigma Micron og Gelly Rolls.



Materialer vi har brukt:
Studiolight papirblokk 3

Camillas kort
Sizzix dies
Stempeltekst fra Marianne Design sett med dies/stempel
Hvite halvperler fra Staz
2 mm limputer fra Staz
Stempelpute Memento Rich Cocoa
Hvit bølgepapp
Seam Binding/ Hug Snug
Musselinbånd 10 mm hvitt (10m)

Wenches kort
Marianne Design Creatable - Mine første sko 39990303

Monas albumside
Washitape - Sort noter på hvit og Hope Joy Dream Love
Chipboards - Bord noter, Fiolin og Hjerter runde
Bånd - Grå noter på hvit
Staz Duggdråper - Klar
Sakura Gelly Rolls
Sakura Pigma Micron
Gnikkis - Drømmer

Inspirasjonshilsen fra
Camilla, Wenche og Mona

onsdag 11. juni 2014

Lær mer ... Pigmenter

Bildet er lånt fra Royal Talens

Pigmenter er tørt pulver og kommer fra mineraler, planter, trær, jord, dyr og insekter, og noen fremstilles syntetisk. Maskiner maler pigmentene til de fineste partikler som så blandes med bindemiddel, og eventuelt fyllstoffer og konserveringsmidler.

Hvis pulveret oppløses i flytende bindemiddel, som for eksempel sukker i vann, kaller vi den et fargestoff/dye. Hvis pulveret ikke oppløses, kaller vi det et pigment.

Bildet er lånt fra Flickr

Lysekthet
For maleren er det imidlertid en annen viktig forskjell enn oppløseligheten, og det er lysekthet. Graden av lysekthet indikerer hvorvidt et fargestoff blir påvirket av ultrafiolett lys eller ikke. Ultraviolet består av både dagslys og kunstig lys. Det har den egenskapen å bryte ned fargegivende stoffer, og fargen "falmer". Hastigheten på dette er avhengig av lysbestandighet i et fargestoff, kombinert med graden av (UV) lys. Noen farger falmer etter bare et par dager, andre først etter mange år mens noe ikke falmer i det hele tatt. Det finnes ulike måter å måle lysekthet. Lysektheten varierer fra dårlig til moderat når fargestoffer brukes i malingen. Ved bruk av pigmenter varierer lysektheten fra dårlig til utmerket.

Fargestoff/dye
Siden fargestoffer har en dårlig lysekthet brukes de ikke i produkter for kunstnere. Et maleri må kunne sees og da kreves det lys. Fargene må derfor være holdbare. For illustratøren eller designeren, trenger ikke lysekthet å være så viktig. En illustrasjon blir etterhvert skrevet ut, og et design lages ved hjelp av et annet materiale. Originalen kan oppbevares i mørket. Barn og amatører har heller ikke de samme kravene som kunstnere i holdbarheten av farger.

Bildet er lånt fra Royal Talens

En annen uønsket egenskap ved fargestoffer er deres tendens til å "blø". Fargen penetrerer de andre fargelagene eller sprer seg ut i andre tilstøtende områder, også når malingen er tørr. Fargestoff er ideell for fargelegging av tynne væsker, på grunn av sin oppløselighet.

Lakkert pigment
Lakkert pigmenter er fargestoffer som er gjort uoppløselig for et bestemt bindemiddel eller løsemiddel. Dette er en prosess hvor fargestoffet blir kjemisk innkapslet i et uorganisk, fargeløst pigment. Det gjør det mulig å bruke fargen i tykkere typer maling, men den har fortsatt dårlig lysekthet. Lakkert pigmenter har ofte samme blødning som vanlig fargestoffer.

Pigmenter
Pigmenter
Bildet er lånt fra Royal Talens

Naturlige pigmenter har i løpet av historien stort sett blitt erstattet av syntetiske pigmenter, det vil si pigmenter som har blitt produsert kjemisk. Dette kanskje fordi lysekthet var dårlig, pigment var giftig eller fordi fargene blødde. Vi skiller mellom organiske og uorganiske pigmenter.

Organisk pigment; madder
Bildet er lånt fra Royal Talens

Organiske pigmenter er sammensatt av karbonforbindelser. Før de ble syntetisk produsert hadde de opprinnelse fra dyre- eller planteriket. Eksempler på syntetiske organiske pigmenter er: alizarin madder, azo-pigmenter (gul, oransje og rød), phthalocyanine (blå og grønn) og Quinacridone (et lysekte rød-fiolett pigment).

Uorganisk pigment; kobolt blå
Bildet er lånt fra Royal Talens

Uorganiske pigmenter (fra mineral) er metalliske forbindelser, slik som oksyder. Sammenlignet med organiske pigmenter er det svært få av dem. Eksempler på naturlige uorganiske pigmenter er oker, umbra og sienna. Eksempler på syntetiske uorganiske pigmenter er titaniumhvit, sinkhvit, ultramarin, prussian blå, karmin og kobolt blå.

Dekkevne

Bildet er lånt fra Royal Talens

En annen faktor for pigmenter er deres dekkevne. Egenskapen varierer fra pigment til pigment. Vi skiller mellom svært transparente pigmenter og svært heldekkende/opake pigmenter. Og pigmenter med en dekkevne et sted mellom disse ytterpunktene. Denne egenskapen hos pigmenter er bare synlig hvis malingen ikke inneholder opake malemidler.


Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...

Til neste gang - ta vare på deg selv!

torsdag 5. juni 2014

Tag Collection - dies

Bruker du mye tags? Da kan det lønne seg å investere i dette flotte dies-settet fra Sizzix; Sizzix Framelits Die - Tag Collection - 8stk by Tim Holtz 39998784.



Vet det ofte er spørsmål om feks svarte tags til den populære Chalkboard-teknikken, og med disse diesene kan du lage dine egne veldig enkelt. Er ikke det kjekt?

Her har jeg dekorert den mellomste av de store tagene;


Sløyfe av kartong er også meget enkelt å lage med Sizzix Sizzlits Decorative Strip Die - Bow-Tied by Tim Holtz 39999426. Med denne diesen kan du lage sløyfer i tre størrelser, jeg har brukt den mellomste størrelsen på min tag; 



Papicolor A4 - 01 Sort 6382001
Sizzix Framelits Die - Tag Collection - 8stk by Tim Holtz 39998784