Sider

onsdag 28. mai 2014

Lær mer ... Fargelære

Primær, sekundær- og tertiærfarger, varme og kalde farger, RGB, CMYK ... enkelt for noen, men på langt nær for alle.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Hva er farge?
Alle farger er et samspill mellom lyset, øynene våre og fargestoff. Det er takket være lyset at vi kan se farger, og det er absorbering og refleksjon av lys på det vi ser som avgjør hvilke farger øynene våre fanger opp. Lyset vi ser fra solen oppfattes hvitt, men det inneholder alle fargene i regnbuen.

Bildet er lånt fra Praxis (blogg)

Treffer lyset noe som er helt hvitt vil alt lys reflekteres, dermed også alle fargene i lyset, og vårt øye vil oppfatte fargen hvit. Treffer lyset derimot noe som er helt sort, absorberes alle fargene og vi oppfatter fargen sort. Ved grått vil en del av alle fargene absorberes, mens noe av alle fargene reflekteres. Det samme skjer ved rødt, alle fargene foruten rød absorberes og kun den røde fargen reflekteres slik at vårt øye oppfatter riktig farge.

Primær-, sekundær- og tertiærfarger
Et fargehjulet er ofte brukt for å forklare og forstå farger.

Primære og sekundære farger
Bildet er lånt fra Gyldendal.no
De tre primærfargene er rød, gul og blå. De kalles primærfarger, fordi de kan bli blandet for å lage alle de andre fargene. Primærfarger kan derimot ikke fremstilles ved å blande andre farger.

De sekundære fargene er oransje, grønt og fiolett. Ved å blande lik mengde av to primærfarger får en sekundære farger. Sekundære farger er plassert midtveis mellom de primære fargene på fargehjulet. Oransje er laget ved å blande rød og gul, grønn laget ved å blande blått og gult, og fiolett er blanding av blått og rødt.

Tertiære farger og komplett fargehjul
Bildet er lånt fra Gyldendal.no
De tertiære farger er også kjent som mellomliggende farger. Begge termer refererer til de farger som finnes mellom de primære og sekundære fargene. Å blande ujevne mengder av to primærfarger sammen gjør tertiærfargene. Eksempler på tertiærfarger er gul-grønn, blå-grønn, blå-fiolett og rød-fiolett.

De komplementære farger, er også kjent som motstående farger. Begrepet refererer til to farger som er direkte motsatt av hverandre på fargehjulet. For eksempel, blå og oransje er komplementære farger. Fordi det er ingen nyanse av oransje i blått og det er ingen nyanse av blå i oransje, kan du si det er ingen andre farger i fargehjulet som er mer forskjellige enn blå og oransje.

Varme og kalde farger
Bildet er lånt fra Gyldendal.no
Varme farger er laget med oransje, rød, gul og kombinasjoner av dem alle. Som navnet indikerer, har de en tendens til å tenke på sollys og varme. Varme farger ser ut som om de kommer nærmere, og det er derfor de er ofte brukt til å gjøre store rom mer koseligere. Hvis du har et stort soverom som du ønsker å få mer intimt, kan du prøve å male en varm farge som terra cotta eller brun å gi en lun følelse.

Kalde farger som blå, grønn og lys lilla har evnen til å berolige og lindre. Der varme farger minner oss om varme og solskinn, vil kalde farger minner oss om vann og himmel. I motsetning til varme farger, vil kalde farger se ut som om de trekker seg tilbake, noe som gjør dem perfekt for små rom du ønsker å få større. Hvis du har lite soverom som du ønsker å visuelt forstørre, kan du prøve å male en farger som lys blå. Da vil rommet ser mer romslig ut.

RGB og CMYK
Dette er fargemodeller som består av ulike farger.

RGB står for "Red", "Green", og "Blue". Dette er de fargene som trengs for å lage hvit. RGB brukes til skjermfarger. Tenk deg en svart bakgrunn som trengs å tilsettes lys og farge.

Bildet er lånt fra Praxis (blogg)
CMYK består av fargene "Cyan", "Magenta", "Yellow", og "Key". Dette er de omvendte fargene av RGB. Det vil si at fargemodellen trekker fra farger eller legger til svart. CMYK brukes til trykk. Der er det en hvit bakgrunn som trenger å tilsettes farge.

Primærfargene i RGB er komplemtentære med primærfargene i CMYK.

Bildet er lånt fra Royal Talens

En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...

Har du lyst til å lære mer?
Kunstnerens håndbok
Colour mixing
Fargelære


Til neste gang - ta vare på deg selv!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar