Sider

onsdag 28. desember 2011

Det gyldne snit

Billedposition - måden hvorpå billedelementer placeres på billedfladen har optaget mange kunstnere.

"Det gyldne snit" kan spores helt tilbage omkring 500 før Kristus. Kendte kunstner som arbejdede ud fra denne kompositionsteori er bl.a. Leonardo da Vinci (1452-1519) og Albrecht Dürer (1471-1528).

Udgangspunket for det gyldne snit er, at man deler en linje i to dele, så den mindste del forholder sig til den store del, på samme måde som den store forholder sig til hele linjen

Man kan finne det delingsforhold mange steder i naturen, og spesielt på menneskekroppen. Forholdet mellom længden fra skulderen til fingertuppene og længden fra albuen til fingertuppene, knokene på hånda og længden på bena i forhold til længden fra kneet til tærne er eksempler.

Det moderne menneske har vænnet sig til, at se naturen/omgivelserne ud fra denne formel. Mange bruger det gyldne snit helt uden at tænke over det når de fotograferer, vurderer kunst, interiør, placerer pyntegenstande i hjemmet osv.

Den letteste metode til at finde det gyldne snit, er at opdele den lange og den korte side i 8 dele og derefter måle 3/8 ind fra hver side og trække linierne vertikal / horisontalt derfra. Midter feltet består således af 2/8 og yderfelterne af 3/8 ( se eksempler i video og portrætbilledet herunder ).

Både de indtegnede linjer, vandret og lodret, samte krysdningspunkterne er interessant.

De fleste vil opleve et billede som harmonisk, hvis vigtige billedelementer er placeret på disse linjer / krydsningspunkter.

…. herunder en ganske simpel skitse hvor jeg har placere horisonten på den nederste af de gyldne linjer ( PAN PASTELS påført med svamp og enkel stregtegning med tegnekul )


For at vise hvordan "det gyldne snit" kan bruges i portrætarbejde har jeg lagt en hjælpelinjer ind i foto af portrættet fra mit første indlæg i denne blog

Det færdige billede


Det gyldne snit går ned gennem midten af ansigtet
3/8 af billedet ligger til højre for linjen, 5/8 ligger til venstre for linjen


Øjnene - det som giver portrættet liv - ligger på det gyldene snit
3/8 fra billedets top
( og dermed 5/8 fra bunden af billedet )


Overlæben ligger på det nederste gyldne snit


Ansigt og baggrund mødes i det venstre gyldne snit

I mange digitalkameraer er denne regel om opdeling af billedet i 3/8 + 2/8 + 3/8 forenklet til en opdeling i 3. dele

Til skitsearbejde er Pan Pastels velegnet …… til skitsen som vises i video herunder, har jeg valgt, at påføre farverne med svampene fra Sofft. De passer godt til min spontane arbejdesmåde. Jeg kan have flere farver på svampen på samme tid. Enten lys / mørk udgave at samme farve, eller komplementærfarver …. fx grøn på den ene side af svampen og rød på den modsatte side.



Mere læsning om det gyldne snit her:

Wikipedia
foto-crooner
Kommunikation C

Tak for at du har læst helt her ned :-)
...... kommentarer og / eller spørgsmål er meget velkomne :-) Peter

mandag 26. desember 2011

Maleri med vannløselig oljemaling

I dag tenkte jeg å skrive om maling og min erfaring med forskjellige typer. Jeg begynte å male for første gang med oljemaling for omentrent fire år siden. Gjennom oppveksten hadde jeg prøvd akryl-maling, men det har aldri vært 'min greie' føler jeg. Så da jeg ble introdusert for oljemaling, følte jeg at en ny verden åpnet seg. Jeg malte ganske lenge med oljemaling før jeg oppdaget vannløselig oljemaling - eller maling som en kan bruke vann til. Det synes jeg var mye lettere å vaske vekk fra penslene, hadde bedre tørketid, luktet godt (i forhold til oljemaling som tok dagesvis å lufte ut lukten av), var enklere og mer behagelig å male med og virket etter min mening friskere i fargen.

Så vannbasert oljemaling ble fort en favoritt hos meg. Jeg endte opp med å kjøpe forskjellige merker, alt etter hva butikkene jeg var på hadde. Men det merket jeg likte best var Van Gogh H2O. For litt over et år siden fikk jeg prøve ut en ny type maling kalt COBRA, fordi malingen jeg brukte fra Van Gogh var gått ut av produksjon. Jeg må virkelig si at jeg er glad for at jeg fikk muligheten til å prøve ut Cobra, som nå er min absolutte favorittmaling.

"COBRA- vannløselig oljemaling fra Talens. Cobra er en oljemaling med helt spesielle egenskaper. Den inneholder ingen løsemidler eller ubehagelig lukt. Den tørker raskere enn vanlig oljemaling og man kan tynne ut malingen med vann. Allikevel kan du male som med tradisjonelle oljefarger med laseringsteknikker og vått-i-vått. Alle fargene i serien har lik tørketid, glans som en tradisjonell oljemaling og smøraktig konsistens hvor penselstrøkene vises. Cobra er en helt ny oljefarge i aller beste kunstnerkvalitet for moderne kunstnere.
Cobra kan blandes og tynnes ut med vann fordi bindemiddelet i malingen består av en emulsjon som gjør dette mulig. Malingen inneholder ikke vann. Basert på lang internasjonal erfaring, ekspertise og samarbeid med kunstnere, har Royal Talens utviklet en komplett serie vannløselig oljemaling og tilhørende medier av aller beste kunstnerkvalitet. En fargepalett på 70 farger hvor alle har aller beste lysekthet (+++) og meget høy pigmenttetthet. Fargeutvalget består av mange en-pigments farger for de reneste fargeblandinger, samt spennende moderne farger i tillegg til eksklusive kadmium og kobolt- farger."

Personlig, så synes jeg at Cobra-malingen er veldig behagelig å male med. Den er tykk og føles omentrent slik vanlig oljemaling gjør, men er mye bedre. Den lukter behagelig (litt malingslukt må til for å skape stemning)! Når man maler med den så opplever jeg at den er lett å male med. Den er ikke seig eller for tynn på noe vis.

Her har jeg noen bilder fra et maleri jeg har malt av 'Anne Boleyn', portrettert av Natalie Dormer. De to første fotografiene er tatt i naturlig lys, så der ser dere hvordan maleriet egentlig ser ut når det gjelder fargene. Det siste er fotografert i kunstig lys, siden det er mørketid her jeg bor. Så fargene ser ikke like bra ut. Det er mye finere i virkeligheten etter min mening. Men her ser dere i alle fall hvordan et bilde som er malt med vannløselig oljemaling kan se ut. Jeg bruker veldig lang tid på maleriene mine. Arbeider på små områder over lang tid.




Her kan du finne COBRA-malingen jeg bruker. Jeg bruker også noe som heter Cobra Painting Paste, som funker godt til å få malingen til å blandes sammen eller hvis man ikke vil bruke vann for å tynne den ut. Jeg har blitt nok så avhengig av den. 
Cobra har også en egen hjemmeside og egen facebookside:
http://www.cobra.royal-talens.com/
http://www.facebook.com/cobra.wmo

- Camilla Rose

lørdag 17. desember 2011

Små gaveesker



Synes det er så koselig med slike smågaver, enten som vertinnegaver, som bordpynt, bordkort osv.



Til disse bruker jeg en tom dorull som mal. Du trenger også mønsterark eller kartong, lim (jeg foretrekker dobbelsidig tape) og det du måtte ønske å pynte boksene med. Og ja, selvfølgelig det du ønsker å putte inni ;-)

Arket jeg har brukt her er fra en arkpakke fra Marianne Design - Little Christmas (10807034), Disse er i A5 størrelse og mine esker er laget ved å dele ett ark på tvers. Da er det veldig nært opp til like langt som en
dorull :-)

Så av ett A5ark vil du få to små esker.



Jeg tar et halvt mønsterark og setter på dobbeltsidig tape på baksiden; langs begge langsider og ene kortsiden.




Tar av beskyttelsesfilmen på kortsiden og lager en hylster av mønsterarket rundt den tomme dopapirrullen. Papiret skal IKKE limes til dorullen, denne er kun en mal som skal dras ut igjen, derfor skal du ikke fjerne beskyttelsesfilmen på tapen langs langsidene. Fester denne på før jeg lager hylsteret bare for å gjøre det enklere å tette enden senere.

Taper kortsidene sammen, og fjerner den tomme dorullen.



Drar av beskyttelsesfilmen på ene enden av hylsteret jeg har laget, og klemmer enden sammen. Nå vil esken din se ut sånn ca som på bildet over. Og det er klart til å putte noe inni esken- den blir IKKE stor, så den kan ikke romme all verdens, men feks et smykke, en hilsen eller som her ; litt sjokolade.

Putter overraskelsen i esken og fjerner beskyttelsesfilmen fra tapen i den enden som er åpen. Vrir esken og klemmer sammen den siste enden motsatt som den først, slik at esken får denne fasongen;



På bildet øverst i innlegget er eskene ferdig pyntet med cuts fra Marianne Design Creatabels - Stjerne og bannere (39990187), stanset ut i et annet av arkene fra arkpakken.

Wenche




fredag 16. desember 2011

Lys med prints

På internett kan man finne masse flotte bilder og motiver som man kan pynte lys med. Jeg har printet ut noen julemotiver på Fototransferpapir til lys. Skriver ut med vanlig blekkskriver. Og bruker fremgangsmåten beskrevet på pakningen til transferarkene (også beskrevet her).

Og resultatene blir lys med akkurat de motivene du ønsker deg, det være seg julemotiver nå når vi nærmer oss med stormskritt denne høytidsfeiringa. Eller om du ønsker babymotiver til dåp, blomster til bryllup osv osv.

For en siste finish og herding av motivet på lysene, kan du med fordel bruke glanslakken fra samme produsent som arkene.


På det neste lyset har jeg kombinert et motiv jeg har skrevet ut med printeren sammen med stempeltrykk. Jeg har stemplet tekst og hjørnepynt fra Marianne Design stempelsettet - Eline`s Huis Jingle Bells (39997132)






























torsdag 15. desember 2011

Ungene dekorerer innpakningspapir



Skal si det blir fine julegaver herfra i år, for det er innpakningen som teller ikke sant?

Guttene mine på 4 og 5 år fikk boltre seg med gråpapir, ministempel fra Marabu  - jul (95410011) og akrylmaling.



Jeg reiv av en god bit gråpapir til hver av dem og tapet papiret fast til bordet med en tapebit i hvert hjørne, for å holde gråpapiret i ro.



Brukte en pappbit til å ha malinga på, og så var det bare å la ungene få prøve seg frem.


Supert resultat;




Wenche

onsdag 14. desember 2011

Snøball av silkepapir


Snøballer av silkepapir, til å henge opp feks i vinduet, husker jeg å ha sett for lenge, lenge siden, men da klippet ut for hånd. Nå i disse "dies-tider" kan dette gjøres meget enkelt og litt ekstra moro.


Bretter sammen en fin liten bunke med silkepapir, ikke tykkere bunke enn at jeg er sikker på at diesen vil trykke helt igjennom alle lag. Jeg har brukt den minste av sirklene i Marianne Design Creatabels - Sirkler (39990180).



Når jeg stanser ut sjekker jeg på undersiden at diesen har stanset godt igjennom alle lag, og om nødvendig kjører jeg den flere ganger gjennom stansemaskina. 



Finner sånn ca midten på den utstansede bunken med sirkler, og fester lagene sammen ved hjelp av en liten splittbinders. 
























Så er det bare å begynne å skille lagene med silkeark fra hverandre og krølle hvert enkelt ark lett sammen, .



Krøll arkene sammen ut mot hver side, med tanke på at den til slutt skal være rundt. ved midten kan du knytte fast det du ønsker snøballen skal henge i. Jeg har brukt et smalt bånd. 



Så former du snøballen slik du vil ha den og den er fiks ferdig til å henge opp. 





tirsdag 13. desember 2011

Dekorert lys med silkepapir

Silkepapir og servietter er veldig greit å dekorere lys med. Her har jeg stemplet et stempelmotiv fra Morehead -  Julelys (39901102) på hvitt silkepapir og fargelagt med Touchmarker.


Når du stempler på silkepapir vil trykket bli like skarpt og fint på begge sider av arket, så det er enkelt å speilvende motiv. Gutten på lyset over er speilvendt i forhold til det opprinnelige stempelmotivet. 

Det går veldig greit å fargelegge på silkepapir med tusjene. Bare prøve seg litt frem med hvor mye man kan tusje før silkepapiret går i oppløsning. Det tåler mer enn man skulle tro, men samtidig mindre enn vanlig papir. Ellers fargelegger du som du pleier. 

Klipp rundt det ferdig fargelagte motivet og legg det på plass på kubbelyset der du vil ha motivet. Så tar du en bit bakepapir og holder stramt rundt lyset og motivet. Greit å ha litt overflødig bakepapir å holde i på baksiden av lyset, slik at du får et godt tak til å holde stramt, samtidig som du ikke brenner deg. 



Når du er fornøyd med plasseringen av motivet og har fått bakepapiret stramt rundt, så smelter du enkelt motivet inn i lyset med en varmluftspistol. Dette går veldig raskt og du ser på utsiden av bakepapiret at motivet blir klarere når stearinet smelter inn. Pass på så du ikke smelter for mye for da vil lyset ditt bli ujevnt. Og som sagt, smeltingen går raskt. 

Noen foretrekker å bruke strykejern til dette noe som også fungere veldig fint, mens jeg føler jeg har mer kontroll med varmluftspistolen. 

Om du ikke har prøvd dette før, vil du bli overrasket over hvor enkelt dette er og hvor flotte resultater du får. Silkepapiret vil legge seg flott inn i lyset.

Kjempefint om du har erfaringer eller ideer å dele med oss rundt denne teknikken :-)

Fargene jeg har brukt;



Wenche

torsdag 8. desember 2011

Akt studie med PanPastels

Akt er betegnelse på en kunstnerisk fremstilling af et nøgent menneske. Som genre regner man starten under eller lige før renæssancen ( ca 1300 ).
 Akt er i dag en del af uddannelsen i tegning og maling på kunstskoler. Der skelnes mellem croquis, som er hurtige skitser, og studier af længere varighed ( frit fra Fra Wikipedia, den frie encyklopædi ).

Personligt mener jeg at croquistegning er der bedste og hurtigste måde at lære persontegning ( med og uden klæder ).

En normalt croquisaften består ofte af et antal 1 min stillinger ( modellen skifter selv stilling hver gang der er gået 1 min. ), 2 min. stillinger, 5 min. stilling osv …… til sidst somme tider et par 20 min stillinger. 


Man tvinges til at koncentrer sig om helhed - kroppens proportioner - der er ikke tid til detaljer … det er sagt, at den der ikke har kontrol på helheden, har ikke fortstået detaljen. Eller med andre ord … først helhed …. derefter detalje.

Pasteller er et fremragende medie til croquistegning. Det er enkelt at skifte fra konturstreg til at dække større flader …. skyggeområder, baggrund osv ..... med pasteller.

Mediet er som skabt til hurtige skitser.

Herunder ses:
Først 2 croquistegninger
Screen dump fra video som viser et modelstudie over flere timer ( malet med PanPastels )
Video med modelstudie af ung kvinde


Ung slank kvinde i profil,
Fabriano Academia tegnepapir A2 format og en enkelt Koh-I-Noor soft pastel
Tegnetid for denne tegning - 5 min.


Godt voksen moden kvinde i en stilling som er vanskelig at tegne. Vridning i ryg, samt en del forkortninger.
Fabriano Tiziano pastelkarton 50x65, Koh-I-Noor softpasteller,
Tegnetid 20 min.

For en tid siden havde jeg mulighed for et modelstudie af en ung kvinde over 2 timer.
Et par dage efter fortsatte jeg arbejdet hjemme i min "malehule".

Male processen er filmet og udvalgte dele vises i real time i video længere nede på siden.

I stedet for, at lægge et kommentarspor på videoen, har jeg denne gang valgt kun at have musik.

For at forklare processen, har jeg klippet nogle billeder fra videoen:


Med øjnene på modellen 80% af tiden tegnes de vigtigste konturer op med svamp


Hovedlyset kommer fra venstre side - reflekser på modellen markeres med lys farve.
I den første del af processen bruges udelukkende svampe til at påføre farverne!


Med svamp lægges kroppens lyse og mørke områder ind. Konturstreg/skygge lægges på med malekniven.

Herefter arbejdes udelukkende med malerknivene


En vigtig detalje ..... damens overkrop er tegnet for stor (lang) og her korter jeg den ret kraftigt af ved at lægge en mørk farve over skulderpartiet ..... her har PanPastels en styrke! Dækker helt fantastiskt ( og er også enkelt at viske væk )


Her hentes farve med malekniven .... de to svampe oven på paletten blev brugt i det indledende arbejde
( farverne her er Landskabssættet )


Varm brun farve lægges på. Først over mave / tajle, dernæst længere oppe på kroppen.
På videoen ses det tydeligt, at dette er en maleprocess og ikke en tegneproces ....


Udsnit af det færdige billede ....
Ung Kvinde malet med PanPastels på Fabiano Tiziano karton


Nærbillede af venstre side af modellen - papirets struktur og de mange lag med PanPastels ses tydeligt her. Et pastelmaleri med PanPastels ...

Videoen har som nævnt ikke et kommentarspor, men jeg håber alle vil sætte pris på syntesen mellem PanPastel, mine billeder og Kevin MacLeods stemningsfulde musik!

Klik på fuldskærm visning og skru op for musikken !!!

.... 

kommentarer og spørgsmål er velkomne !

onsdag 7. desember 2011

Pastel portrætter - PanPastel m.m.

Tørpasteller / pastelkridt er et tegne/malemedie som i England og USA har stor popularitet. I Danmark og Norge er interessen på vej op.

I modsætning til akryl og oliemaling blandes farverne ikke på paletten inden påføring, men direkte på tegne/male overfladen. Det er et medie som indbyder både til spontanitet og længerevarende studier.
Mediets klare lysende farver tiltalte Edgar Degas og kredsen rundt ham ( Impressionisterne ) i sidste halvdel af 1800 tallet. I modsætning til oliemalerier som gulner, så beholder disse værker deres farvekraft.

Jeg har arbejdet med tørpasteller fra Koh-I-Noor i en årrække …. både de hårde og soft pastellerne. Til portrætter har jeg mest brugt Toison D'Or serien ….. de ses herunder i en hjemmelavet kasse. Sammen med dem har jeg haft glæde af pastelblyanterne som er fremragende til detajlearbejde.

Pasteller har ikke bindemiddel, derfor er det nødvendigt at bruge papir som har en ru overflade. Mit foretrukne papir er Fabriano Tiziano - i 50 x 65 cm ( det kan også købes i A4 og A3 størrelse :-) Det er syrefrit og findes i mange farver. Overfladen her en behagelig struktur som passer fint til pastelarbejder og kultegninger.

Ref. foto  i A4 størrelse printet på fotopapir, konturstreger og begyndende farvelægning ...


... her udsnit af det færdige billede ..... 

Jeg starter med at tegne motivet op med - enten med pastelkridt ( på tegninger fra A3 og større ), eller med en pastelblyant ( på tegninger mindre end A2 ). Med let hånd markerer jeg placeringen af øjne, bryn, næsebor, mundens begrænsning inkl over og underlæbe, en let konturstreg til markering af hovedets form, antydning af hår, og ved ældre mennesker markering af rynker i pande, rundt øjne, næse og mund.

Næste skridt er farverne. Lidt efter humør og mutiv starter jeg enten med skyggeområder, eller med de lyse områder. I starten lægges farverne på med siden af farvestiften, undervejs markeres detaljer med kanten/spidsen og ind imellem jævnes/blandes farveovergange med fingrene.

 .... Koh - I - Noor på Fabriano Tiziano 50 x 65 cm

På nogle værker indgår papirets farve som en vigtig del af motivet … som her i et kunstnerportræt TC, eller herunder … Cuba the Boxer

Cuba the Boxer - pastelblyanter

 
 Hvis der er problemer med videoen - prøv denne link

PanPastels er en ny form for pasteller som jeg indtil fornylig kun kendte fra YouTube og et par amerikanske Pastelmagasiner.

Mit første møde med PanPastels var en landskabspakke med 20 farver, som jeg fik lov at låne af HobbyHimmelen i Kristiansand.
På trods af at det var en "landskabspakke" valgte jeg at lave et portræt. En hurtig gennemgang af farverne i pakken gjorde, at jeg med det samme købte en Paynes grey extra dark og en mørkegrøn, da jeg var nervøs for ikke at kunne arbejde dybt nok ned i skyggepartierne med det farvevalg der lå i landsskabspakken.
Udgangspunktet for portrættet er et foto - plukket ud af en serie, taget til formålet.
Motivet blev først tegnet ganske løst op på papiret ( Fabriano Tiziano ) ... med en PanPastel malekniv, inden farverne blev lagt på med maleknivene og div svampe ( PanPastel har en serie med svamper som kalles Sofft).

Sammenlignet med mine tørpasteller og pastelblyanter var det en speciel oplevelse. Fornemmelsen af et tegnemedie er væk. Dette opleves som maling i "tør" form. Maling man kan gå til og fra uden at tænke på om det størkner på paletten, og i forhold til soft pastels og pastelblyanterne, så støver PanPastel meget mindre, og støvet er "fedtet", det lægger sig på paletten mellem farverne og har ikke tendens til fordele sig rundt i hele værkstedet.

Med PanPastels påføres farverne med svampe - min datter fortæller at det ligner svampe man bruger til sminke, bare i meget bedre kvaliet.

Der er to typer maleværktøj:

Maleknive med skumgummispids i flere forskellige former. Disse oplever jeg som var det pensler og ikke farvestifter, en meget spændende og intuitiv oplevelse at male med disse malerknive.

Skumgummisvampe i forskellige former og størrelse bruges både til at dække større flader med farve og til malerarbejde undervejs i processen. Skægdetaljerne i portrættet er udført med den rektangulære malerkniv og en trekantet spids svamp. Faktisk oplevede jeg svampen som det mest effektive.
Et udvalg af svampe og "maleknive"

Undervejs i processen har jeg fikseret dele af tegningen. Her oplever jeg en forskel i forhold til de fleste pastelstifter. Når fixativet var tørt kunne man ikke se mærkbar forandring i maleriet. Normalt mister pastelarbejder kontrast og bliver mørkere og "flade" efter en tur med fixativ … det sker ikke med PanPastels.

I fabrikantens beskrivelse nævnes at PanPastel ikke støver, men prøv at se på starten af min video ( og alle klip undervejs ) med nærbillede af farverne ….. de støver !!! Men det er et "fedtet" støv. Det "flyver ikke rundt" i mit tegneværksted, men lægger sig mellem farverne …. og i hylden på staffeliet under mit portræt.

Den store forandring er at min fingre ikke får samme farve som portrættet …. når jeg bruger malerknivene …. men ved intensivt brug af svampene, da er der lige så meget farve på fingrene som på malerie …… uden at det dog betyder noget for mig.

Totalt har det været en meget spændende oplevelse at lave et portræt med disse farver …. En stor tak til Jørn Ivar fra HobbyHimmelen som gav mig mulighed for at teste disse farver :-) ( og lagde ansigt til portrættet ).

Det vil glæde mig at få spørgsmål eller kommentarer til videoen, portrættet og selvfølgelig min oplevelse af PanPastels …..

Og helt til slut….. kort om mig selv:
Navnet er Peter Bjørn Nielsen, dansk ( men det ved alle der har læst alle de mange ord herover,vårgang 1951, har tegnet og malet i en del år ... jeg oplever det afslappende, næsten meditativt at fordybe mig i tegne/maleprocessen. 

…. værker fra de seneste år kan ses på min hjemmeside