onsdag 27. august 2014

Lær mer ... Lerret

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Fleksible underlag vevd av de tråder spunnet av plante eller syntetiske fibre, blir generelt gitt navnet "lerret". Kvaliteten på lerret bestemmes av en rekke faktorer: dens natur, geografiske opprinnelse og fremgangsmåten for fremstilling av fibrene, kvaliteten på spunnet tråd og på hvilken måte duken er vevd. I de tilfellene der lerret er grunnet, bestemmes også kvaliteten ut fra hvilen grunning som er brukt. Lin- og bomullstekstiler er de mest kjente. Syntetiske stoffer er for eksempel laget av polyester, viskose og akryl.
Bildet er lånt fra Royal Talens.
Enten lerretet er vevet åpen eller lukket, bestemmes finhetsgraden på veven av trådtykkelsen, og at antall tråder til cm2. Finhetsgraden bestemmes også av antall tråder som utgjør renningen og islettstråder (trådene tredd på en vevstol er kalt den "renning", trådene vevet gjennom dem er "islettstråder"). Fordi plantevev hovedsakelig er laget av cellulose, utsettes lerretet for aldring på grunn av fuktighet-, lys-, oksygen- og temperaturvariasjoner. Royal Talens sin lerretserie kjennetegnes av en utmerket pris/kvalitet.

Lin
Stilken fra linplanten gir fibrene som det blir vevd med. Den beste kvaliteten av lin kommer fra Belgia. Når våt lin blir spunnet produserer den beste tråden. Lin er det klart det sterkeste materialet når det kommer til aldring. Linens fuktighetsfølsomhet og dermed risikoen for ekspansjon er eksterm. Hvis et lerret har fått en bulk på seg, ved for eksempel å ha lent seg mot et bordhjørne, er vann løsningen for å rette ut bulken. Ved fukting av baksiden på lerretet vil linen igjen stramme seg til og bli flatt igjen.

Mot slutten av det 15. århundre ble treplaten avløst som maleunderlag til fordel for lin, og i dag har lin rykte for å være det beste kunstlerret. Kvalitetslin er også den dyreste lerretet. Både de fineste og de groveste linlerretene er dyrere enn andre mellomkvaliteter, som nyter størst salgsvolum.
Lin, bilde er funnet på Google.
Bomull
Etter blomstring, oppstår bomullsfiber fra en «pute» rundt frøet på bomullsplanten. Dette blir plukket og brukt til spunnet tråd. Bomull er vesentlig billigere enn lin, og er underlegen i kvalitet. Aldringsprosessen er raskere og dets følsomhet overfor fuktighet er særlig stor. Også bomullslerret med bulk kan utbedres ved å fukte baksiden av området med vann.
Bomull, bildet er funnet på Google.
Jute
Jutefibre er hentet fra ulike hamp (Corchorus capsularis). Fibrene er grove, stive og uregelmessige, og det samme blir lerretet. Den eneste tenkelige grunn til å ønske å bruke jute, er for å få frem disse overnevnte egenskapene. Forskjellen mellom jute- og bomullslerret er mye større enn mellom lin- og bomullslerret. Hvis jute velges, er det anbefalt at lerretet blir grunnet med akryl på begge sider.
Jute, bildet er fra Google.

Syntetiske fibre
Kunstlerret av syntetiske fibre er fortsatt på utviklingsstadiet. Fuktfølsomhet og aldring er ikke lenger et problem, men de store strekningene er et problem. Hvis fibrene strekkes på grunn av overdrevent press, kan de ikke gå tilbake til sin opprinnelige tilstand. Temperaturvariasjoner kan også føre til strekking i en rekke av de ulike typene av syntetisk lerret.
Syntetisk, bildet er funnet på Google.
Lerretsbrett (maleplate)
En maleplate er et stykke solid papp eller fiberplater som er pålimt bomull. Dette hindrer at bomullen ekspandere når brettet utsettes for fuktighet. Royal Talens sine maleplater er i MDF.
Maleplater, bildet er funnet på Google.
Blandet lerret
Blandet lerret består vanligvis av en blanding av lin og bomull, eller bomull og syntetisk fiber. Egenskapene for de forskjellige fibrene kombineres og gi en annen pris/kvalitet.

Lerret på blindramme
Lerret på blindramme har en treramme som lerretet er festet på. Den består av fire blindrammer, muligens med ett eller flere midtstolper og tilstrekkelige kiler. På forsiden av gode blindrammer er det en rund leppe på utsiden som hindrer lerretet fra å berøre innsiden av rammen under arbeidet (dette ville føre til striper i malingen). Leppen er rund slik at det ikke lages sprekker i lerretet når det bøyes rundt rammen. Kvaliteten og tykkelsen av treet avgjør hvorvidt en ramme vrir seg, som også kan være forårsaket av ujevn strekking av lerretet. På større rammer er det satt midtstolper på baksiden, og jo større et lerret er jo flere midtstolper må benyttes. Ved hvert hjørne på innsiden av rammen, og på midtstolpene er det hull hvor den spisse enden av kilene kan settes inn. Hvis lerretet er vridd blir kilene slått inn ytterligere, slik at rammen blir utvidet og lerretet er strammet. Lerretstyper som er svært følsomme for fuktighet må ikke strekkes for hardt; selv lav luftfuktighet kan gi stor spenning på lerretet, og det kan revne.
Bildet er lånt fra Royal Talens.
Forberede underlaget

Kvaliteten på grunnarbeidet vil i stor grad bestemmer den endelige holdbarheten av kunstverket. Papir, papp, tre, bomull og lin kan brukes som underlag for oljemaling, men ikke uten noe grunnarbeid. En ubehandlet eller utilstrekkelig behandlet underlag vil suge oljen ut av malingen og underlaget vil til slutt bli skadet av oljen. Malinglaget må inneholde tilstrekkelig olje for å omslutte pigmentene og danne en god film. Bare da vil pigmentene være tilstrekkelig bundet sammen og tidlig oppsprekking unngås.
Bildet er lånt fra Royal Talens
I henhold til den tradisjonelle fremgangsmåten for grunnarbeidet, er underlaget først behandlet med et lag av kaninhud- eller harehudlim, eller med lim fremstilt av bein. Dette beskytter underlaget fra absorbsjon av oljen, og gir lerretet god spenning. Et porøst lag påføres deretter over limet. Oljen fra malingen vil trenge inn i porene og malingsfilmen fester seg til underlaget ved hjelp av en rekke «ankere». Mange tradisjonelle formler fins for dette porøse laget, for eksempel basert på tidligere nevnte typer lim blandet med kalk eller oljemaling sterkt blandet med kritt.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Den moderne erstatningen for de ofte strevsom gamle fremgangsmetodene er Gesso. Ulike produkter markedsføres under dette navnet og variere mye i kvalitet. Ordet gesso er fra det gamle greske navnet gips, og benyttes av alle produsenter. Talens Gesso er laget ved hjelp av en ren akrylharpiks og er av førsteklasses kvalitet. Egenskapene til gesso i de ulike lagene er i henhold til tradisjonell fremgangsmåte, og er fremstilt i henhold til en spesiell formel. Gessolaget må være tykk nok, og så det er best å legge på to strøk. Det første laget med gesso kan uttynnes med vann for en lett smørbar tykkelse. Det neste laget påføres med ren gesso eller svakt uttynnet med vann. For sterkt sugende underlag kan en først behandle med et lag med akrylbindemiddel, en ren upigmentert acrylharpiks. Etterpå kan gesso deretter brukes, helst på kryss og tvers i to (noe tynnet) lag.


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...

Til neste gang - ta vare på deg selv!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar