mandag 26. desember 2011

Maleri med vannløselig oljemaling

I dag tenkte jeg å skrive om maling og min erfaring med forskjellige typer. Jeg begynte å male for første gang med oljemaling for omentrent fire år siden. Gjennom oppveksten hadde jeg prøvd akryl-maling, men det har aldri vært 'min greie' føler jeg. Så da jeg ble introdusert for oljemaling, følte jeg at en ny verden åpnet seg. Jeg malte ganske lenge med oljemaling før jeg oppdaget vannløselig oljemaling - eller maling som en kan bruke vann til. Det synes jeg var mye lettere å vaske vekk fra penslene, hadde bedre tørketid, luktet godt (i forhold til oljemaling som tok dagesvis å lufte ut lukten av), var enklere og mer behagelig å male med og virket etter min mening friskere i fargen.

Så vannbasert oljemaling ble fort en favoritt hos meg. Jeg endte opp med å kjøpe forskjellige merker, alt etter hva butikkene jeg var på hadde. Men det merket jeg likte best var Van Gogh H2O. For litt over et år siden fikk jeg prøve ut en ny type maling kalt COBRA, fordi malingen jeg brukte fra Van Gogh var gått ut av produksjon. Jeg må virkelig si at jeg er glad for at jeg fikk muligheten til å prøve ut Cobra, som nå er min absolutte favorittmaling.

"COBRA- vannløselig oljemaling fra Talens. Cobra er en oljemaling med helt spesielle egenskaper. Den inneholder ingen løsemidler eller ubehagelig lukt. Den tørker raskere enn vanlig oljemaling og man kan tynne ut malingen med vann. Allikevel kan du male som med tradisjonelle oljefarger med laseringsteknikker og vått-i-vått. Alle fargene i serien har lik tørketid, glans som en tradisjonell oljemaling og smøraktig konsistens hvor penselstrøkene vises. Cobra er en helt ny oljefarge i aller beste kunstnerkvalitet for moderne kunstnere.
Cobra kan blandes og tynnes ut med vann fordi bindemiddelet i malingen består av en emulsjon som gjør dette mulig. Malingen inneholder ikke vann. Basert på lang internasjonal erfaring, ekspertise og samarbeid med kunstnere, har Royal Talens utviklet en komplett serie vannløselig oljemaling og tilhørende medier av aller beste kunstnerkvalitet. En fargepalett på 70 farger hvor alle har aller beste lysekthet (+++) og meget høy pigmenttetthet. Fargeutvalget består av mange en-pigments farger for de reneste fargeblandinger, samt spennende moderne farger i tillegg til eksklusive kadmium og kobolt- farger."

Personlig, så synes jeg at Cobra-malingen er veldig behagelig å male med. Den er tykk og føles omentrent slik vanlig oljemaling gjør, men er mye bedre. Den lukter behagelig (litt malingslukt må til for å skape stemning)! Når man maler med den så opplever jeg at den er lett å male med. Den er ikke seig eller for tynn på noe vis.

Her har jeg noen bilder fra et maleri jeg har malt av 'Anne Boleyn', portrettert av Natalie Dormer. De to første fotografiene er tatt i naturlig lys, så der ser dere hvordan maleriet egentlig ser ut når det gjelder fargene. Det siste er fotografert i kunstig lys, siden det er mørketid her jeg bor. Så fargene ser ikke like bra ut. Det er mye finere i virkeligheten etter min mening. Men her ser dere i alle fall hvordan et bilde som er malt med vannløselig oljemaling kan se ut. Jeg bruker veldig lang tid på maleriene mine. Arbeider på små områder over lang tid.




Her kan du finne COBRA-malingen jeg bruker. Jeg bruker også noe som heter Cobra Painting Paste, som funker godt til å få malingen til å blandes sammen eller hvis man ikke vil bruke vann for å tynne den ut. Jeg har blitt nok så avhengig av den. 
Cobra har også en egen hjemmeside og egen facebookside:
http://www.cobra.royal-talens.com/
http://www.facebook.com/cobra.wmo

- Camilla Rose

3 kommentarer:

  1. Hei Camilla!
    Takk for nok et bra innlegg!

    Vil gjerne legge til noen tilleggsopplysninger i forbindelse med COBRA-malingen.

    Painting Paste: Dette er en tykk "krem" som gjør malingen litt tykkere i konsistens, og som gjør at du kan få mer maling. Hvis man for eksempel har en tube med maling, og blander denne 50/50 med painting pasten så vil du mer maling, og pasten er rimeligere enn malingen. Malingen vil bli noe mer transperent, men hvis du holder deg til 50/50 fungerer det veldig bra.

    Painting Medium: Dette er et annet medium i samme serien, og dette er for å tynne ut malingen. Man kan også bruke vann, men malermediet ( painting medium ) gjør at malingens egenskaper opprettholdes bedre, og den vil tåle mer "utvanning" enn ved bruk av vann

    Cobra kan også tynnes på akkurat samme måte som vanlig oljemaling, altså med terpentin, men da forsvinner hele poenget med vannløselig oljemaling, nemlig at man vil unngå bruk av løsemidler.

    Cobra er en oljemaling i høy kunstnerkvalitet og den kan brukes sammen med tradisjonell oljemaling, men den har altså den fine egenskapen at den også er vannløselig og dermed også mye mer miljø- og brukervennlig.

    SvarSlett
  2. Dette rådet var akkurat det jeg trengte i dag,siden jeg har lite erfaring med Cobra.
    Mange takk.

    SvarSlett
  3. Man kan i tillegg bruke en ferniss når oljemalingen er absolutt tørr, hvis man vil ha en blank overflate. Winsor & Newton har en ferniss, Artists oppfriskningslakk, som er meget bra.

    SvarSlett