onsdag 28. desember 2011

Det gyldne snit

Billedposition - måden hvorpå billedelementer placeres på billedfladen har optaget mange kunstnere.

"Det gyldne snit" kan spores helt tilbage omkring 500 før Kristus. Kendte kunstner som arbejdede ud fra denne kompositionsteori er bl.a. Leonardo da Vinci (1452-1519) og Albrecht Dürer (1471-1528).

Udgangspunket for det gyldne snit er, at man deler en linje i to dele, så den mindste del forholder sig til den store del, på samme måde som den store forholder sig til hele linjen

Man kan finne det delingsforhold mange steder i naturen, og spesielt på menneskekroppen. Forholdet mellom længden fra skulderen til fingertuppene og længden fra albuen til fingertuppene, knokene på hånda og længden på bena i forhold til længden fra kneet til tærne er eksempler.

Det moderne menneske har vænnet sig til, at se naturen/omgivelserne ud fra denne formel. Mange bruger det gyldne snit helt uden at tænke over det når de fotograferer, vurderer kunst, interiør, placerer pyntegenstande i hjemmet osv.

Den letteste metode til at finde det gyldne snit, er at opdele den lange og den korte side i 8 dele og derefter måle 3/8 ind fra hver side og trække linierne vertikal / horisontalt derfra. Midter feltet består således af 2/8 og yderfelterne af 3/8 ( se eksempler i video og portrætbilledet herunder ).

Både de indtegnede linjer, vandret og lodret, samte krysdningspunkterne er interessant.

De fleste vil opleve et billede som harmonisk, hvis vigtige billedelementer er placeret på disse linjer / krydsningspunkter.

…. herunder en ganske simpel skitse hvor jeg har placere horisonten på den nederste af de gyldne linjer ( PAN PASTELS påført med svamp og enkel stregtegning med tegnekul )


For at vise hvordan "det gyldne snit" kan bruges i portrætarbejde har jeg lagt en hjælpelinjer ind i foto af portrættet fra mit første indlæg i denne blog

Det færdige billede


Det gyldne snit går ned gennem midten af ansigtet
3/8 af billedet ligger til højre for linjen, 5/8 ligger til venstre for linjen


Øjnene - det som giver portrættet liv - ligger på det gyldene snit
3/8 fra billedets top
( og dermed 5/8 fra bunden af billedet )


Overlæben ligger på det nederste gyldne snit


Ansigt og baggrund mødes i det venstre gyldne snit

I mange digitalkameraer er denne regel om opdeling af billedet i 3/8 + 2/8 + 3/8 forenklet til en opdeling i 3. dele

Til skitsearbejde er Pan Pastels velegnet …… til skitsen som vises i video herunder, har jeg valgt, at påføre farverne med svampene fra Sofft. De passer godt til min spontane arbejdesmåde. Jeg kan have flere farver på svampen på samme tid. Enten lys / mørk udgave at samme farve, eller komplementærfarver …. fx grøn på den ene side af svampen og rød på den modsatte side.



Mere læsning om det gyldne snit her:

Wikipedia
foto-crooner
Kommunikation C

Tak for at du har læst helt her ned :-)
...... kommentarer og / eller spørgsmål er meget velkomne :-) Peter

2 kommentarer:

  1. Utrolig bra artikkel! Og bra oppfriskning å tenke på både innen foto og kunstverk! Takk! :D

    SvarSlett